-
Faworki z makiem
Na tłusty czwartek i nie tylko polecam moje najnowsze odkrycie, faworki z makiem! Nie byłbym sobą, gdyby w moim domu zagościły tylko klasyczne faworki, które należą do kanonu kuchni staropolskiej. Oczywiście je również…
-
Cebulowa
Cebula to jedno z najstarszych warzyw świata, najprawdopodobniej znana była już 5000 lat p.n.e. Zarówno w kuchni starożytnej, staropolskiej, jak również kuchni współczesnej cebula odgrywa ogromną rolę podczas przygotowywania potrwa. Jej charakterystyczny smak…
-
Żeberka pieczone ze śliwkami na lemieszce ziemniaczanej
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem przepełnionym historią Lubelszczyzny, będący idealnym pomysłem na staropolski, wytrawny obiad z nutą słodkości. To właśnie lemieszka ziemniaczana, zwana inaczej fusier, prażuchą czy też kulaszą, jest zapomnianą formą…
-
Korzenne, pieczone pierożki z makiem i orzechami
Te pierożki stały się hitem wśród moich znajomych i mojej najukochańszej rodzinki. Idealnie wpasowują się w świąteczne klimaty, zarówno wigilijny stół, jak też późniejsze dni rodzinnego świętowania. Na słodko, samodzielnie, do kawy lub…
-
SZEF GOTUJE W TWOJEJ KUCHNI
Kochani moi!!!!! Mam nadzieję, że jeszcze macie do mnie cierpliwość 🙂 Jak zwykle wracam do Was po niemałej przerwie, ale tu nie chodzi o lenistwo, tylko o to, że kolejne projekty w opracowaniu.…
-
Sałatka z kaszy pęczak z warzywami i kurczakiem
Dzisiaj moi mili coś pysznego, coś wyjątkowego na leniwą, niedzielną kolację. W dodatku mogę założyć się, że wszystkie składniki macie w swojej kuchni. Powiem Wam więcej, jak zrobicie jej więcej, zapakujecie w szczelny…
-
Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, granatem, świeżym szpinakiem i oscypkiem
Kochani, kolejna moja wariacja w towarzystwie wina z Winiarni Zamojskiej, tylko tym razem na blat wyciągamy Rose. Wspomniany trunek to połączenie gruszki i czarnej porzeczki, który tworzy elegancką całość. Dopełnieniem tej całości jest…
-
Ciasto dyniowe
Wszechobecna jesień,zimna, dżdżysta ma najpiękniejsze barwy spośród wszystkich pór roku. Króluje złoto, pomarańcz i bordo. W kuchni natomiast mocne, rozgrzewające i bardzo aromatyczne smaki. Wśród tych najbardziej rozgrzewających składników, które obecne są w…
-
NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM, KURKAMI I SYROPEM KLONOWYM
Kochani, tak, jak obiecałem w ostatnim wpisie, prezentuję Wam pierwszy przepis, który stworzyłem we współpracy z Winiarnią Zamojską. Pisałem również, że moim ulubionym winem do udoskonalenia potraw jest wino porzeczkowe, dzisiaj wariacje na…
-
Wina zamojskiego wina
Kochani, w końcu mogę uchylić rąbka tajemnicy! Bardzo brakowało mi Was, bardzo brakowało mi mojej blogowej twórczości, ale to, czym zajmowałem się przez kilka miesięcy, przyniosło wiele satysfakcji, mnóstwo twórczych owoców, pozwoliło otworzyć…