Szparagi zapiekane
Szparagi jedno z najstarszych warzyw znane już od starożytności. Historia szparagów jest niesamowita, jak ich właściwości lecznicze i odżywcze. Częścią jadalną szparaga są młode pędy , zwane wypustkami, stąd roślina rzadko kiedy ma możliwość wyrosnąć do dorosłej postaci, chyba że rośnie dziko. Najczęściej spotykane na polskim rynku są szparagi białe i zielone. Ja osobiście uwielbiam szparagi zielone zapiekane z sosem na bazie białego wina. Jednak żeby wpasowały się w klimat naszej polskiej kuchni pozwoliłem sobie trochę pokombinować. Ciekawi efektu? Zapraszam na pewno też je pokochacie!
Przygotuj:
- szparagi zielone 20 szt.
- czosnek 2 ząbki posiekane
- wino białe 100 ml
- śmietanka 30% 150 ml
- boczek wędzony krojony w kostkę 2 łyżki
- cebula krojona w kostkę 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- papryka chili świeża krojona w kostkę 1/4 łyżeczki
- sól , pieprz biały do smaku
- cukier do smaku
- Rolada ustrzycka tarta 3 łyżki
- masło do smażenia
Do dzieła :
- szparagi obierz i zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru
- cebulę, czosnek , boczek i paprykę podsmaż na maśle i podlej białym winem , redukuj przez chwilę
- podlej całość śmietanka, sokiem z cytryny i dodaj starty ser , gotuj aż sos zgęstnieję co chwilę mieszaj.
- dopraw do smaku cukrem, pieprzem i sola
- szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem , włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekaj na rumiano.
Takie zapiekane szparagi na pewno skradną wasze serca i serca waszych najbliższych. Musicie ich spróbować więc biegnijcie gotować i dajcie koniecznie znać jak poszło!