Bez kategorii

Chleb z kiszoną kapustą

Chleb świeży, pachnący z chrupiącą skórką! Gdy czujemy zapach chleba odrazu stajemy się głodni. Wypiekano go od zawsze w każdym polskim domu, pieczony przez gospodynie na liściach chrzanu! Pewnego dnia będąc w Muzeum Wsi Lubelskiej poznałem Pana Marka, który w swojej piekarni Emark wypieka przepyszny chleb na zakwasie z kiszoną kapustą. Kiedy jadłem go pierwszy raz powrócił smak dzieciństwa. Dziś pozwoliłem sobie upiec moją wersje tego chleba, napewno daleko mu do tego od Pana Marka jednak nieskromnie muszę przyznać też wyszedł pycha!! Łapcie przepis i próbujcie może wam też zasmakuje a raczej jestem pewien że tak!!

Przygotuj:

  • Mąka 750 pszenna 350 g
  • Drożdże świeże 40 g
  • Maślanka lub kefir 300 g
  • Mąka orkiszowa 150 g
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1 1/2 łyżeczki
  • Kwas z kiszonej kapusty 3 łyżki
  • Kiszona kapusta posiekana 100 g
  • Olej 40 g plus do wysmarowania formy

Do dzieła :

  • Maślankę lub kefir podgrzej do temp. 37 stopni , pokrusz drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia
  • mąki połącz z solą dodaj wyrośnięty roszczyn z maślanki i drożdży, kwas z kiszonej kapusty, posiekaną kapustę oraz olej i wyrabiaj około 5 minut ciasto
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia
  • Przygotuj foremkę na chleb np. Blaszkę keksówkę wysmarowaną olejem
  • Po pół godziny przegięć ciasto i uformuj chleb, przełóż do formy i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 15 minut
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni
  • Chleb przed pieczenie posyp na górze mąka przykryj folia aluminiową i piecz przez około 20 minut bez termoobiegu
  • Następnie zdejmij folie i piecz jeszcze przez około 15 minut

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: