Słodkości

Faworki z makiem

Na tłusty czwartek i nie tylko polecam moje najnowsze odkrycie, faworki z makiem! Nie byłbym sobą, gdyby w moim domu zagościły tylko klasyczne faworki, które należą do kanonu kuchni staropolskiej. Oczywiście je również też mamy, ale bylem ciekawy tego połączenia, jak to Szef Kuchni pod wpływem impulsu twórczości. Powiem Wam wyszły genialne, sami się przekonajcie! Wiecie, że ten umilacz tłusto czwartkowego trendu robi się w kilka chwil, dlatego na pewno zdążycie przed zakończeniem czwartku.

Będziesz potrzebował/a: głębokiej patelni, stolnicy, wałka, miski, łyżki cedzakowej, szklanki, łyżki i łyżeczek.

PRZYGOTUJ:

  • mąkę pszenną 2 1/2 szklanki 
  • masło miękkie 3 łyżki 
  • kwaśną śmietanę 3 łyżki 
  • cukier puder 4 łyżki 
  • żółtka 5 szt. 
  • rum lub spirytus 1 łyżka
  • cukier cytrynowy 1 łyżeczka 
  • cukier z wanilią 1 łyżeczka
  • mak mielony suchy 2 łyżki 
  • olej do smażenia 

DO DZIEŁA:

  • wszystkie składniki wrzuć do miski i zagnieć gładkie, jednolite ciasto
  • gotowe ciasto odstaw na około 15 min przykrywając je czystą ściereczką
  • po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na cienki placek
  • wykrawaj paski długości około 10 cm i szerokości około 4 cm
  • na każdym pasku zrób nacięcie i przeplataj w kształt faworka
  • smaż na rozgrzanym oleju
  • gotowe posyp cukrem pudrem!

Voila! Gotowe. Idealnie komponują się z kawką lub herbatką, jak również z winem gruszkowym lub rose z Winiarni Zamojskiej 🙂 Dajcie koniecznie znać, czy smakuje Wam ta wersja faworków.

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: