Zupy

Cebulowa

Cebula to jedno z najstarszych warzyw świata, najprawdopodobniej znana była już 5000 lat p.n.e. Zarówno w kuchni starożytnej, staropolskiej, jak również kuchni współczesnej cebula odgrywa ogromną rolę podczas przygotowywania potrwa. Jej charakterystyczny smak i zapach zna każdy z nas, wiemy również jak doskonale podkreśla smak potraw. A gdyby tak cebulę uczynić podstawowym składnikiem potrawy? Wówczas moi drodzy powstanie pyszna, rozgrzewająca zupka!

PRZYGOTUJ:

  • cebula 4 średnie szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • tymianek suszony 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • kozieradka mielona 1/2 łyżeczki
  • wino Rose Winiarni Zamojskiej 150 ml lub inne wino białe
  • wywar warzywny lub z kości wieprzowych 1,5 l
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • miód 2 łyżki

DO DZIAŁA:

  • warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę;
  • do garnka wlej miód, dodaj masło i karmelizuj przez chwilę, następnie wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa;
  • skarmelizowane warzywa podlej winem i duś do momentu odparowania alkoholu;
  • po tym podlej całość wywarem i dodaj zioła, gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną;
  • całość zmiksuj blenderem na gładki, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu, najlepiej smakuje z grzankami z chleba z tymiankiem lub kminkiem. Jeżeli macie wątpliwości, czy cebulowa będzie smakowała Waszym maluszkom, to w tej chwili je rozwiewam, moje zajadają się ze smakiem i dokładkami.

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: