Cebulowa
Cebula to jedno z najstarszych warzyw świata, najprawdopodobniej znana była już 5000 lat p.n.e. Zarówno w kuchni starożytnej, staropolskiej, jak również kuchni współczesnej cebula odgrywa ogromną rolę podczas przygotowywania potrwa. Jej charakterystyczny smak i zapach zna każdy z nas, wiemy również jak doskonale podkreśla smak potraw. A gdyby tak cebulę uczynić podstawowym składnikiem potrawy? Wówczas moi drodzy powstanie pyszna, rozgrzewająca zupka!
PRZYGOTUJ:
- cebula 4 średnie szt
- marchew 2 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- masło 2 łyżki
- lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
- tymianek suszony 1/2 łyżeczki
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- kozieradka mielona 1/2 łyżeczki
- wino Rose Winiarni Zamojskiej 150 ml lub inne wino białe
- wywar warzywny lub z kości wieprzowych 1,5 l
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- miód 2 łyżki
DO DZIAŁA:
- warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę;
- do garnka wlej miód, dodaj masło i karmelizuj przez chwilę, następnie wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa;
- skarmelizowane warzywa podlej winem i duś do momentu odparowania alkoholu;
- po tym podlej całość wywarem i dodaj zioła, gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną;
- całość zmiksuj blenderem na gładki, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu, najlepiej smakuje z grzankami z chleba z tymiankiem lub kminkiem. Jeżeli macie wątpliwości, czy cebulowa będzie smakowała Waszym maluszkom, to w tej chwili je rozwiewam, moje zajadają się ze smakiem i dokładkami.