Żeberka pieczone ze śliwkami na lemieszce ziemniaczanej
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem przepełnionym historią Lubelszczyzny, będący idealnym pomysłem na staropolski, wytrawny obiad z nutą słodkości. To właśnie lemieszka ziemniaczana, zwana inaczej fusier, prażuchą czy też kulaszą, jest zapomnianą formą podania ziemniaków. Ziemniaki w tej postaci połączone są z mąką i boczkiem, co czyni je wyjątkowo puszystymi, lekko kleistymi. Dzisiaj połączymy lemieszkę z pysznymi żeberkami pieczonymi ze śliwką. Do stworzenia tego przepisu użyłem coraz bardziej popularnego wina wiśniowego z Winiarni Zamojskiej, pamiętacie z pierwszych wpisów o Winiarni, że jest to jedno z moich ulubionych win. Koniec gadania, bierzemy się do działania!
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI DO ŻEBEREK:
- żeberka wieprzowe pasy 1,5 kg
- sos teriyaki 100 ml
- ketchup pikantny 7 łyżek
- wino wiśniowe Winiarni Zamojskiej (lub ewentualnie inne słodkie wino czerwone) 100 ml
- miód 4 łyżki
- czosnek starty 3 ząbki
- marchewka pokrojona w kostkę 1 szt.
- śliwki suszone pokrojone w kostkę 100 g
- sól peklowa 1 łyżeczka
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI DO LEMIESZKI:
- ziemniaki obrane 700 g
- mąka pszenna 200 g
- boczek wędzony pokrojony w kostkę 100 g
- smalec do smażenia 1 łyżeczka
- sól do smaku
DO DZIEŁA – ŻEBERKA:
- żeberka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na części
- pokrojone żeberka posyp solą peklową i dobrze wymieszaj
- z pozostałych składników przygotuj marynatę, zalej nią żeberka, całość dokładnie wymieszaj
- żeberka odstaw do lodówki na noc
- zamarynowane żeberka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 140 stopni przez 1,5 godziny, mieszaj co jakiś czas
- następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze około 30 minut.
DO DZIEŁA – LEMIESZKA:
- obrane ziemniaki pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie do miękkości
- w czasie gotowania ziemniaków boczek podsmaż na smalcu na skwarki
- odcedź ugotowane ziemniaki tylko w części, tak by w garnku pozostało około 15 – 20 % wody
- obsyp ziemniaki mąką pszenną, garnek przykryj pokrywką i praż przez około 4 minuty
- dodaj boczek i ucieraj na puree aż ziemniaki będą kleiste.
Na początku nie dodałem, że jest to niesamowicie łatwa i szybka potrawa, a także wyjątkowo smaczna. Czekam na Waszą recenzję 🙂