Świąteczne,  WYPIEKI

Korzenne, pieczone pierożki z makiem i orzechami

Te pierożki stały się hitem wśród moich znajomych i mojej najukochańszej rodzinki. Idealnie wpasowują się w świąteczne klimaty, zarówno wigilijny stół, jak też późniejsze dni rodzinnego świętowania. Na słodko, samodzielnie, do kawy lub herbaty, do wina wiśniowego z Winiarni Zamojskiej, na śniadanie i uroczystą kolację, dla każdego, dla dzieci, dla dorosłych, nie ma znaczenia, najważniejszy jest ten wyjątkowy smak. Polecam zrobić podwójną ilość, znikają w oka mgnieniu. Zdążycie jeszcze do Wigilii!!!

PRZYGOTUJ:

  • mąka 0,5 kg
  • masło 0,2 kg 
  • śmietana 18% 2 łyżki 
  • mleko 100 ml 
  • cukier puder 4 łyżki 
  • jajka 2 szt. plus 1 do posmarowania pierożków 
  • drożdże 5 dkg 
  • masa makowa z maku białego lub czarnego około 0,3 kg 
  • mieszanka studencka bakalii 0,1 kg
  • cukier cytrynowy 1 łyżeczka 
  • kardamon 2 łyżeczki 
  • cynamon 2 łyżeczki 
  • imbir mielony 1 łyżeczka 
  • mak suchy do posypania pierożków
  • cukier kryształ do posypania pierożków 

DO DZIEŁA:

  • do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier cytrynowy, kardamon, cynamon, oraz imbir – wszystko dokładnie wymieszaj;
  • do powyższej mieszanki dodaj starte na tarce masło, a także jajka, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, potem zagnieć ciasto; 
  • gotowe ciasto odłóż na 10 minut, przykryj, niech odpocznie;
  • w tym czasie masę makową połącz z pokrojoną mieszanką studencką bakalii;
  • po 10 min gotowe ciasto podziel na kilka części, rozwałkuj każdą na grubość 1 cm i wytnij szklanką kółka;
  • na każde kółko nałóż masę makową i zlep pierożki;
  • gotowe pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp makiem i cukrem kryształem;
  • piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią.

Startujemy kochani, świąteczny czas uważam za otwarty!

Korzenne, pieczone pierożki z makiem i orzechami

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: