Korzenne, pieczone pierożki z makiem i orzechami
Te pierożki stały się hitem wśród moich znajomych i mojej najukochańszej rodzinki. Idealnie wpasowują się w świąteczne klimaty, zarówno wigilijny stół, jak też późniejsze dni rodzinnego świętowania. Na słodko, samodzielnie, do kawy lub herbaty, do wina wiśniowego z Winiarni Zamojskiej, na śniadanie i uroczystą kolację, dla każdego, dla dzieci, dla dorosłych, nie ma znaczenia, najważniejszy jest ten wyjątkowy smak. Polecam zrobić podwójną ilość, znikają w oka mgnieniu. Zdążycie jeszcze do Wigilii!!!
PRZYGOTUJ:
- mąka 0,5 kg
- masło 0,2 kg
- śmietana 18% 2 łyżki
- mleko 100 ml
- cukier puder 4 łyżki
- jajka 2 szt. plus 1 do posmarowania pierożków
- drożdże 5 dkg
- masa makowa z maku białego lub czarnego około 0,3 kg
- mieszanka studencka bakalii 0,1 kg
- cukier cytrynowy 1 łyżeczka
- kardamon 2 łyżeczki
- cynamon 2 łyżeczki
- imbir mielony 1 łyżeczka
- mak suchy do posypania pierożków
- cukier kryształ do posypania pierożków
DO DZIEŁA:
- do miski wsyp mąkę, cukier puder, cukier cytrynowy, kardamon, cynamon, oraz imbir – wszystko dokładnie wymieszaj;
- do powyższej mieszanki dodaj starte na tarce masło, a także jajka, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, potem zagnieć ciasto;
- gotowe ciasto odłóż na 10 minut, przykryj, niech odpocznie;
- w tym czasie masę makową połącz z pokrojoną mieszanką studencką bakalii;
- po 10 min gotowe ciasto podziel na kilka części, rozwałkuj każdą na grubość 1 cm i wytnij szklanką kółka;
- na każde kółko nałóż masę makową i zlep pierożki;
- gotowe pierożki posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp makiem i cukrem kryształem;
- piecz w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią.
Startujemy kochani, świąteczny czas uważam za otwarty!
Jeden Komentarz
Binance
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.