
Ciasto dyniowe
Wszechobecna jesień,zimna, dżdżysta ma najpiękniejsze barwy spośród wszystkich pór roku. Króluje złoto, pomarańcz i bordo. W kuchni natomiast mocne, rozgrzewające i bardzo aromatyczne smaki. Wśród tych najbardziej rozgrzewających składników, które obecne są w kuchni i stanowiące wyborną dekorację domu jest wspaniała dynia. Zdradzę Wam, że u mnie w domu jest jej mnóstwo, mnóstwo w domu, mnóstwo w ogrodzie, co powstało z tego przepełnienia pomarańczowym, pękatym warzywem? Otóż moi kochani, w pierwszej kolejności przyszło mi na myśl ciasto dyniowe, tak, tak, było marchewkowe, jest dyniowe. Ciasto dyniowe połączone z solonymi orzechami i gorzką czekoladą. Działajmy kochani, wcinajmy Polskę po dyniowemu 🙂
PRZYGOTUJ:
- jajka 4 szt.
- miód gryczany 3 łyżki
- cukier 1 szklanka
- olej 2 szklanki
- gorzka czekolada 200 g
- soda 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna 2 szklanki
- dynia starta na tarce 3 szklanki
- kardamon mielony 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- imbir mielony 1/2 łyżeczki
- orzeszki solone 200 g
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- Składniki polewa
PRZYGOTUJ TAKŻE SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- czekolada gorzka 200 g
- masło 1 łyżka
- orzeszki solone siekane 100 g
DZIAŁAMY!
- olej połącz z cukrem i jajkami, następnie dokładnie utrzyj te składniki
- mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, kardamonem i cynamonem
- po wymieszaniu dodaj do utartej masy i wymieszaj
- do całości dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz startą dynię, całość wymieszaj na jednolitą masę
- na koniec dodaj pokruszoną czekoladę oraz orzeszki solone
- utworzoną masę wylej do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą
- piecz w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu przez 1 godzinę lub do suchego patyczka
TERAZ POLEWA:
- rozpuść czekoladę razem z masłem, polej nią gotowe, przestudzone ciasto
- posyp posiekanymi orzeszkami solonymi
Uwaga! Ciasto znika w oka mgnieniu. A tak doskonale komponuje się w połączeniu z winem porzeczkowym i wiśniowym, oczywiście z Winiarni Zamojskiej.


