Słodkości

Ciasto dyniowe

Wszechobecna jesień,zimna, dżdżysta ma najpiękniejsze barwy spośród wszystkich pór roku. Króluje złoto, pomarańcz i bordo. W kuchni natomiast mocne, rozgrzewające i bardzo aromatyczne smaki. Wśród tych najbardziej rozgrzewających składników, które obecne są w kuchni i stanowiące wyborną dekorację domu jest wspaniała dynia. Zdradzę Wam, że u mnie w domu jest jej mnóstwo, mnóstwo w domu, mnóstwo w ogrodzie, co powstało z tego przepełnienia pomarańczowym, pękatym warzywem? Otóż moi kochani, w pierwszej kolejności przyszło mi na myśl ciasto dyniowe, tak, tak, było marchewkowe, jest dyniowe. Ciasto dyniowe połączone z solonymi orzechami i gorzką czekoladą. Działajmy kochani, wcinajmy Polskę po dyniowemu 🙂

PRZYGOTUJ:

  • jajka 4 szt.
  • miód gryczany 3 łyżki
  • cukier 1 szklanka
  • olej 2 szklanki 
  • gorzka czekolada 200 g
  • soda 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 2 szklanki 
  • dynia starta na tarce 3 szklanki 
  • kardamon mielony 1 łyżeczka 
  • cynamon 1 łyżeczka 
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki 
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • orzeszki solone 200 g 
  • sok i skórka z jednej pomarańczy 
  • Składniki polewa 

PRZYGOTUJ TAKŻE SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • czekolada gorzka 200 g 
  • masło 1 łyżka 
  • orzeszki solone siekane 100 g 

DZIAŁAMY!

  • olej połącz z cukrem i jajkami, następnie dokładnie utrzyj te składniki
  • mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, kardamonem i cynamonem
  • po wymieszaniu dodaj do utartej masy i wymieszaj
  • do całości dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz startą dynię, całość wymieszaj na jednolitą masę
  • na koniec dodaj pokruszoną czekoladę oraz orzeszki solone
  • utworzoną masę wylej do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą
  • piecz w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu przez 1 godzinę lub do suchego patyczka

TERAZ POLEWA:

  • rozpuść czekoladę razem z masłem, polej nią gotowe, przestudzone ciasto
  • posyp posiekanymi orzeszkami solonymi

Uwaga! Ciasto znika w oka mgnieniu. A tak doskonale komponuje się w połączeniu z winem porzeczkowym i wiśniowym, oczywiście z Winiarni Zamojskiej.

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: