Naleśniki

NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM, KURKAMI I SYROPEM KLONOWYM

Kochani, tak, jak obiecałem w ostatnim wpisie, prezentuję Wam pierwszy przepis, który stworzyłem we współpracy z Winiarnią Zamojską. Pisałem również, że moim ulubionym winem do udoskonalenia potraw jest wino porzeczkowe, dzisiaj wariacje na temat naleśników w towarzystwie wina z czerwonej porzeczki. Na blat kuchenny prócz wina wyciągamy szpinak, kozi ser, kurki i syrop klonowy, następnie łącząc wszystko, a właściwie tworząc z tych składników zgraną całość, stworzymy proste, a zarazem mające w sobie nutę wyrafinowania danie. Na pewno chcecie wiedzieć coś o tym winie, spieszę 🙂 Z czerwonej porzeczki powstaje wino o różowawej barwie, lekkie, o orzeźwiającym smaku i półwytrawnym smaku. Więcej słów nie trzeba. Wcinajmy Polskę z Winiarnią Zamojską 🙂

PRZYGOTUJ: 

  • mikser lub rózgę, blachę do pieczenia, miski, patelnię

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g mąki gryczanej 
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól do smaku
  • 300 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 jajko

DZIAŁAMY – CIASTO:

  • do miski wlej mleko, następnie dodaj mąkę, jajko, roztopione masło lub olej, a także szczyptę soli. Całość wymieszaj rózgą lub mikserem na gładką masę
  • do masy dodaj ugotowaną kaszę
  • następnie przygotowane ciasto odstaw na 15 minut
  • po upływie tego czasu smaż naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni tak by z obu stron były rumiane

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 500 g mrożonych liści szpinaku
  • 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku (posiekanego)
  • 200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1⁄2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • syrop klonowy do polania naleśników
  • 100 g masła

DZIAŁAMY – NADZIENIE:

  • cebulę i czosnek zeszklij na maśle
  • następnie dodaj kurki, całość chwilę smaż
  • do tego dodaj rozmrożony szpinak, śmietankę 30% i połowę pokrojonego koziego sera
  • duś do momentu zredukowania śmietanki
  • dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem

UŁÓŻ NALEŚNIKI PO MISTRZOWSKU!

Na każdy naleśnik połóż nadzienie i zwiń w rulon. Następnie, na wierzchu ułóż pozostały kozi ser i zapiecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, aż się rozpuści i zarumieni.

Naleśniki przed podaniem polej syropem klonowym, podawaj w towarzystwie wyśmienitego wina z czerwonej porzeczki

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: