NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM, KURKAMI I SYROPEM KLONOWYM
Kochani, tak, jak obiecałem w ostatnim wpisie, prezentuję Wam pierwszy przepis, który stworzyłem we współpracy z Winiarnią Zamojską. Pisałem również, że moim ulubionym winem do udoskonalenia potraw jest wino porzeczkowe, dzisiaj wariacje na temat naleśników w towarzystwie wina z czerwonej porzeczki. Na blat kuchenny prócz wina wyciągamy szpinak, kozi ser, kurki i syrop klonowy, następnie łącząc wszystko, a właściwie tworząc z tych składników zgraną całość, stworzymy proste, a zarazem mające w sobie nutę wyrafinowania danie. Na pewno chcecie wiedzieć coś o tym winie, spieszę 🙂 Z czerwonej porzeczki powstaje wino o różowawej barwie, lekkie, o orzeźwiającym smaku i półwytrawnym smaku. Więcej słów nie trzeba. Wcinajmy Polskę z Winiarnią Zamojską 🙂
PRZYGOTUJ:
- mikser lub rózgę, blachę do pieczenia, miski, patelnię
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g mąki gryczanej
- 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
- sól do smaku
- 300 ml mleka
- 30 g roztopionego masła lub oleju
- 1 jajko
DZIAŁAMY – CIASTO:
- do miski wlej mleko, następnie dodaj mąkę, jajko, roztopione masło lub olej, a także szczyptę soli. Całość wymieszaj rózgą lub mikserem na gładką masę
- do masy dodaj ugotowaną kaszę
- następnie przygotowane ciasto odstaw na 15 minut
- po upływie tego czasu smaż naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni tak by z obu stron były rumiane
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 500 g mrożonych liści szpinaku
- 300 g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 200 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku (posiekanego)
- 200 g koziego sera pokrojonego w kostkę
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 1⁄2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- syrop klonowy do polania naleśników
- 100 g masła
DZIAŁAMY – NADZIENIE:
- cebulę i czosnek zeszklij na maśle
- następnie dodaj kurki, całość chwilę smaż
- do tego dodaj rozmrożony szpinak, śmietankę 30% i połowę pokrojonego koziego sera
- duś do momentu zredukowania śmietanki
- dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem
UŁÓŻ NALEŚNIKI PO MISTRZOWSKU!
Na każdy naleśnik połóż nadzienie i zwiń w rulon. Następnie, na wierzchu ułóż pozostały kozi ser i zapiecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, aż się rozpuści i zarumieni.
Naleśniki przed podaniem polej syropem klonowym, podawaj w towarzystwie wyśmienitego wina z czerwonej porzeczki