Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, granatem, świeżym szpinakiem i oscypkiem
Kochani, kolejna moja wariacja w towarzystwie wina z Winiarni Zamojskiej, tylko tym razem na blat wyciągamy Rose. Wspomniany trunek to połączenie gruszki i czarnej porzeczki, który tworzy elegancką całość. Dopełnieniem tej całości jest mój podpłomyk, a może właściwie pizza z wędzonym pstrągiem, granatem, szpinakiem i oscypkiem. Ciekawi jesteście tego połączenia?Mogę Wam jedynie zdradzić, że degustując to danie w połączeniu z winem Rose lato powróci, powróci ze zdwojoną siłą, powrócą letnie wspomnienia. Także moi drodzy, do dzieła, wcinajmy Polskę, degustując polskie wino.
PRZYGOTUJ:
wałek, blachę do pieczenia, pędzelek do smarowania, miski, tarkę
SKŁADNIKI NA DWA PODPŁOMYKI:
- 1⁄2 szklanki mleka
- 1 szklankę mąki i odrobinę do podsypania
- 1 łyżeczkę suszonego lubczyku
- sól do smaku
- 50 ml oleju rzepakowego
- 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
- 12 plastrów oscypka (może być rolada ustrzycka)
- 1⁄2 granatu (wyłuskanego)
- 1 ziemniak – nieobrany, dobrze wyszorowany pod wodą, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
- 50 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
- 1⁄2 suszonego rozmarynu
DO DZIEŁA:
- do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Wszystko połącz i zagnieć ciasto (powinno mieć ono konsystencję jak na makaron)
- piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę
- przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części, potem każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek
- rozgrzaną blachę wyjmij ostrożnie z piekarnika, następnie posmaruj olejem i połóż na niej placek. Włóż do piekarnika, piecz, aż placek lekko się zarumieni, po tym obróć i trzymaj w piekarniku do momentu zarumienienia z drugiej strony
- pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem
- zarumieniony placek posmaruj tym olejem, następnie ułóż na nim pokrojone cienko ziemniaki, pstrąga i 6 plasterków oscypka
- całość zapiekaj w piekarniku do momentu, rozpuszczenia się sera
- wyjmij z piekarnika, rozłóż na talerze, posyp owocami granatu i świeżym szpinakiem
Tak, tak, to już wszystko, podaj w towarzystwie wina Rose. To właśnie nadeszło lato, przyjemnie, z nutą słodyczy i orzeźwienia. Czekam na info od Was, jak smakowało, zaskoczyło, sprawiło przyjemność? Dajcie koniecznie znać!