Bez kategorii

Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, granatem, świeżym szpinakiem i oscypkiem

Kochani, kolejna moja wariacja w towarzystwie wina z Winiarni Zamojskiej, tylko tym razem na blat wyciągamy Rose. Wspomniany trunek to połączenie gruszki i czarnej porzeczki, który tworzy elegancką całość. Dopełnieniem tej całości jest mój podpłomyk, a może właściwie pizza z wędzonym pstrągiem, granatem, szpinakiem i oscypkiem. Ciekawi jesteście tego połączenia?Mogę Wam jedynie zdradzić, że degustując to danie w połączeniu z winem Rose lato powróci, powróci ze zdwojoną siłą, powrócą letnie wspomnienia. Także moi drodzy, do dzieła, wcinajmy Polskę, degustując polskie wino.

PRZYGOTUJ:

wałek, blachę do pieczenia, pędzelek do smarowania, miski, tarkę

SKŁADNIKI NA DWA PODPŁOMYKI:

  • 1⁄2 szklanki mleka
  • 1 szklankę mąki i odrobinę do podsypania
  • 1 łyżeczkę suszonego lubczyku
  • sól do smaku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
  • 12 plastrów oscypka (może być rolada ustrzycka)
  • 1⁄2 granatu (wyłuskanego)
  • 1 ziemniak – nieobrany, dobrze wyszorowany pod wodą, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
  • 1⁄2 suszonego rozmarynu

DO DZIEŁA:

  • do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Wszystko połącz i zagnieć ciasto (powinno mieć ono konsystencję jak na makaron)
  • piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę
  • przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części, potem każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek
  • rozgrzaną blachę wyjmij ostrożnie z piekarnika, następnie posmaruj olejem i połóż na niej placek. Włóż do piekarnika, piecz, aż placek lekko się zarumieni, po tym obróć i trzymaj w piekarniku do momentu zarumienienia z drugiej strony
  • pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem
  • zarumieniony placek posmaruj tym olejem, następnie ułóż na nim pokrojone cienko ziemniaki, pstrąga i 6 plasterków oscypka
  • całość zapiekaj w piekarniku do momentu, rozpuszczenia się sera
  • wyjmij z piekarnika, rozłóż na talerze, posyp owocami granatu i świeżym szpinakiem

Tak, tak, to już wszystko, podaj w towarzystwie wina Rose. To właśnie nadeszło lato, przyjemnie, z nutą słodyczy i orzeźwienia. Czekam na info od Was, jak smakowało, zaskoczyło, sprawiło przyjemność? Dajcie koniecznie znać!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: