Sałatka z kaszy pęczak z warzywami i kurczakiem
Dzisiaj moi mili coś pysznego, coś wyjątkowego na leniwą, niedzielną kolację. W dodatku mogę założyć się, że wszystkie składniki macie w swojej kuchni. Powiem Wam więcej, jak zrobicie jej więcej, zapakujecie w szczelny pojemnik, to będzie ona idealną opcją na poniedziałkowy lunch. Ja już zapakowałem i zostawiłem trochę żonie. Do dzieła!
PRZYGOTUJ:
- kasza pęczak ugotowana na 80% – 1 szklanka
- marchewka – 1 szt. większa (pokrojona w grubą kostkę)
- pietruszka – 1 szt. większa (pokrojona w grubą kostkę)
- groszek zielony konserwowy – 0,20 kg
- por – 0,20 kg pokrojony w kostkę (tylko biała część)
- pieczarki – 0,15 kg (pokrojone w cząstki)
- filet z kurczaka – 0,20 kg (pokrojony w kostkę)
- cukier 1 łyżeczka
- cebula – 0,10 kg pokrojona w kostkę
- olej do smażenia
- czosnek – 2 ząbki pokrojone w drobną kostkę
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka z pietruszki – 2 łyżki posiekane
SKŁADNIKI NA SOS:
- musztarda francuska (cała gorczyca) – 2 łyżki
- sok z jednej cytryny
- miód 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki drobno posiekane
- olej 100 ml
DO DZIEŁA:
- na początku cukier wsyp na głęboką patelnię, dodaj marchewkę i pietruszkę – wszystko chwilę karmelizuj, następnie odrobinę posól, podlej niewielką ilością wody i duś tak, by warzywa były al dente
- cebulę i czosnek razem z kurczakiem podsmaż na oleju na oddzielnej patelni, dodaj pieczarki – całość smaż
- gdy powyższa mieszanka będzie już usmażona, dodaj ugotowaną kaszę – smaż przez chwilę
- gotową kaszę z kurczakiem i pieczarkami połącz z warzywami, następnie całość wystudź
- do ostudzonych warzyw z kaszą dodaj pokrojonego pora, groszek konserwowy, natkę z pietruszki, w następnej kolejności dopraw solą i pieprzem oraz dodaj sos.
SOS:
Wszystkie składniki włóż do słoika, zakręć i mieszaj dynamicznie, tak, jak w szejkerze do momentu powstania jednolitego sosu.
Tak, to już wszystko, gotowe! Smacznego!