Sałatki

Sałatka z kaszy pęczak z warzywami i kurczakiem

Dzisiaj moi mili coś pysznego, coś wyjątkowego na leniwą, niedzielną kolację. W dodatku mogę założyć się, że wszystkie składniki macie w swojej kuchni. Powiem Wam więcej, jak zrobicie jej więcej, zapakujecie w szczelny pojemnik, to będzie ona idealną opcją na poniedziałkowy lunch. Ja już zapakowałem i zostawiłem trochę żonie. Do dzieła!

PRZYGOTUJ:

  • kasza pęczak ugotowana na 80% – 1 szklanka
  • marchewka – 1 szt. większa (pokrojona w grubą kostkę) 
  • pietruszka – 1 szt. większa (pokrojona w grubą kostkę)  
  • groszek zielony konserwowy – 0,20 kg
  • por – 0,20 kg pokrojony w kostkę (tylko biała część) 
  • pieczarki – 0,15 kg (pokrojone w cząstki) 
  • filet z kurczaka – 0,20 kg (pokrojony w kostkę) 
  • cukier 1 łyżeczka 
  • cebula – 0,10 kg pokrojona w kostkę 
  • olej do smażenia 
  • czosnek – 2 ząbki pokrojone w drobną kostkę 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku 
  • natka z pietruszki – 2 łyżki posiekane

SKŁADNIKI NA SOS: 

  • musztarda francuska (cała gorczyca) – 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny 
  • miód 3 łyżki 
  • czosnek 2 ząbki drobno posiekane 
  • olej 100 ml 

DO DZIEŁA: 

  • na początku cukier wsyp na głęboką patelnię, dodaj marchewkę i pietruszkę – wszystko chwilę karmelizuj, następnie odrobinę posól, podlej niewielką ilością wody i duś tak, by warzywa były al dente
  • cebulę i czosnek razem z kurczakiem podsmaż na oleju na oddzielnej patelni, dodaj pieczarki – całość smaż 
  • gdy powyższa mieszanka będzie już usmażona, dodaj ugotowaną kaszę – smaż przez chwilę 
  • gotową kaszę z kurczakiem i pieczarkami połącz z warzywami, następnie całość wystudź
  • do ostudzonych warzyw z kaszą dodaj pokrojonego pora, groszek konserwowy, natkę z pietruszki, w następnej kolejności dopraw solą i pieprzem oraz dodaj sos.

SOS

Wszystkie składniki włóż do słoika,  zakręć i mieszaj dynamicznie, tak, jak w szejkerze do momentu powstania jednolitego sosu. 

Tak, to już wszystko, gotowe! Smacznego!



Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: