Bez kategorii

Zupa z bani z podpłomykiem i kwaśną śmietaną

Kiedy wieje chłodem, my otulamy się w ciepły koc, ale to nie zawsze wystarcza naszemu organizmowi, ten domaga się czegoś mocno rozgrzewającego. Dlatego dzisiaj Wcinaj Polskę serwuje zupę z bani, czyli dyni, podamy ją ze staropolskim podpłomykiem i kwaśną śmietana. Rozgrzewająca zupa z dodatkiem staropolskiego przaśnego chlebka, wypiekanego niegdyś na rozgrzanych fajerkach.

PRZYGOTUJ:
  • dynię 1 szt. ok. 1,3 kg
  • mąkę 0,25 kg
  • sodę 1/4 łyżeczki
  • kwaśną śmietanę 6 łyżek
  • ciepłą wodę 1/3 szklanki (do ciasta na podpłomyki)
  • czosnek 3 ząbki
  • rozmaryn 1 gałązkę
  • imbir świeży pokrojony w kostkę 1 łyżeczka
  • paprykę chili do smaku
  • gałkę muszkatołową mieloną 1/2 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi suszony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier do smaku
  • miód 1 łyżkę
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy do pieczenia
  • marchewkę obraną 1 szt.
  • pietruszkę 1 szt.
POŁĄCZ SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
  • dynię umyj, obierz, wydrąż z niej nasiona i pokrój w kostkę
  • pokrojoną dynię rozłóż na pergaminie na blaszce, następnie skrop olejem i miodem. Teraz dodaj na blaszkę ząbki czosnku i rozmaryn, włóż do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i piecz przez około 20 minut
  • z łupin z dyni, marchewki, pietruszki, ziela angielskiego, liścia laurowego i suszonego czosnku niedźwiedziego nastaw wywar (wody lejemy tyle, aż przykryje łupiny) i gotuj około 1 godziny pod przykryciem
  • gdy dynia upiecze się, przełóż ją do garnka i zalej przecedzonym wywarem z łupin, następnie dodaj przyprawy (imbir świeży, imbir mielony, gałkę muszkatołową, sok z pomarańczy) i doprowadź do wrzenia
  • w końcowym etapie zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili, gdy zupa jest za gęsta można dolać wody, ale później należy ją i zagotować.
PODPŁOMYKI, PODPŁOMYCZKI
  • do przesianej mąki dodaj sodę i pół łyżeczki soli, następnie mieszaj
  • w kolejnym kroku dodaj wodę ciepłą i wyrób ciasto. Powinno ono posiadać konsystencję ciasta na pierogi. Po zagnieceniu ciasto musi odpocząć pod przykryciem przez około 10 minut).
  • gotowe ciasto wałkuj na cienkie placki, o grubości około 5 mm. Następnie wykrawaj dowolne kształty (mogą być koła lub grubsze paski). Później wypiekaj na rozgrzanej, suchej patelni, tak, aby placki były zarumienione i chrupiące.

Gotową zupę podaj z podpłomykiem i łyżką kwaśnej śmietany. Ciepło, cieplej, bardzo ciepło, bardzo przyjemnie. Spędzaj jesienne wieczory w towarzystwie zupy dyniowej i wcinajpolske.pl 🙂

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: