Bez kategorii

Kaczka po zamojsku z sosem śliwkowym i sodziakami

Dziś moi drodzy zabieram Was w podróż kulinarną do Zamościa miasta z piękną historią i najpiękniejszą starówką w Polsce, jaką widziałem. Miasta, które uznawane za jest  perłę Renesansu. Właśnie tutaj podawano kaczkę nadziewaną farszem pachnącym ziołami, przesyconym orzechami  i owocami. Dodatkiem do niej będą znane na Lubelszczyźnie placki na sodzie, tzw. sodziaki, czyli placki przygotowane na bazie zsiadłego mleka lub kefiru, sody, jajek i mąki. Placki te mogą być podawane jako dodatek do mięs w wersji wytrawnej i słodkiej z konfiturą lub prażonymi jabłkami. Zapraszam do wspólnego smakowania!

PRZYGOTUJ
  • kaczkę 2 szt.
  • śliwki suszone 0,2 kg
  • mieszankę studencką 0,15 kg
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • cząber mielony do smaku
  • rozmaryn świeży, siekany ok. 1 łyżeczka
  • jajka 2 szt.
  • masło 0,5 kg
  • pomarańcza 1 szt
WEŹ KACZKĘ W OBROTY
  • 1 kaczkę wytrybuj z kości, tak aby skóra pozostała cała, mięso wyluzuj od kości i posiekaj, skórę dopraw solą i pieprzem
  • z drugiej kaczki wyluzuj mięso, a potem posiekaj je i dodaj do reszty mięsa
  • śliwki suszone posiekaj i razem z mieszanką studencką podpraż przez chwilę na patelni, następnie ostudź i dodaj do mięsa
  • mięso dopraw do smaku przyprawami, w następnym kroku dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, a także jajka i wyrób masę
  • a teraz nafaszeruj doprawioną skórę, masą, którą wykonałeś przed chwilą, uformuj kaczkę 🙂
  • na uformowaną, kształtną kaczkę połóż masło w kawałkach, gałązki rozmarynu oraz pokrojoną pomarańczę, piecz w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny, w trakcie pieczenia polewaj masłem.
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA SODZIAKI ok. 10 szt.
  • kefir 0,25 l
  • sodę 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • mąkę 0,3 kg
  • sól i cukier do smaku
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
WRZUĆ PLACKI NA PATELNIĘ
  • mąkę połącz z sodą, dodaj kefir i jajka, następnie wyrób ciasto doprawiając do smaku solą i cukrem
  • smaż placki na rozgrzanym maśle lub oleju
  • usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym
CZAS NA SOS ŚLIWKOWY
  • śliwki suszone ok. 0,1 kg
  • śliwki węgierki 4 szt.
  • masło zimne 2 łyżki
  • miód gryczany 1,5 łyżki
  • ocet jabłkowy 0,05 l
  • rozmaryn świeży 1 gałązka
  • wino czerwone 0,15 l
  • sos z pieczenia kaczki 2 łyżki
PYSZNY OBIAD PRAWIE GOTOWY
  • miód karmelizuj przez chwilę na patelni
  • następnie do miodu dodaj posiekane śliwki suszone i węgierki oraz rozmaryn, przez chwilę podduś i zalej czerwonym winem, octem jabłkowym i sosem z pieczenia kaczki, następnie całość redukuj do konsystencji sosu, pod koniec dodaj zimne masło kaczkę podawać z placuszkami na sodzie i sosem śliwkowym .

Na talerzu utwórz niezwykłą kompozycję z kaczki, sosu i sodziaków. WCINAJĄC POLSKĘ i poczuj się jak w najlepszej restauracji! Ahoj!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: