Kaczka po zamojsku z sosem śliwkowym i sodziakami
Dziś moi drodzy zabieram Was w podróż kulinarną do Zamościa miasta z piękną historią i najpiękniejszą starówką w Polsce, jaką widziałem. Miasta, które uznawane za jest perłę Renesansu. Właśnie tutaj podawano kaczkę nadziewaną farszem pachnącym ziołami, przesyconym orzechami i owocami. Dodatkiem do niej będą znane na Lubelszczyźnie placki na sodzie, tzw. sodziaki, czyli placki przygotowane na bazie zsiadłego mleka lub kefiru, sody, jajek i mąki. Placki te mogą być podawane jako dodatek do mięs w wersji wytrawnej i słodkiej z konfiturą lub prażonymi jabłkami. Zapraszam do wspólnego smakowania!
PRZYGOTUJ
- kaczkę 2 szt.
- śliwki suszone 0,2 kg
- mieszankę studencką 0,15 kg
- sól i pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- czosnek 3 ząbki
- cząber mielony do smaku
- rozmaryn świeży, siekany ok. 1 łyżeczka
- jajka 2 szt.
- masło 0,5 kg
- pomarańcza 1 szt
WEŹ KACZKĘ W OBROTY
- 1 kaczkę wytrybuj z kości, tak aby skóra pozostała cała, mięso wyluzuj od kości i posiekaj, skórę dopraw solą i pieprzem
- z drugiej kaczki wyluzuj mięso, a potem posiekaj je i dodaj do reszty mięsa
- śliwki suszone posiekaj i razem z mieszanką studencką podpraż przez chwilę na patelni, następnie ostudź i dodaj do mięsa
- mięso dopraw do smaku przyprawami, w następnym kroku dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, a także jajka i wyrób masę
- a teraz nafaszeruj doprawioną skórę, masą, którą wykonałeś przed chwilą, uformuj kaczkę 🙂
- na uformowaną, kształtną kaczkę połóż masło w kawałkach, gałązki rozmarynu oraz pokrojoną pomarańczę, piecz w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny, w trakcie pieczenia polewaj masłem.
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA SODZIAKI ok. 10 szt.
- kefir 0,25 l
- sodę 1 łyżeczka
- jajko 1 szt
- mąkę 0,3 kg
- sól i cukier do smaku
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
WRZUĆ PLACKI NA PATELNIĘ
- mąkę połącz z sodą, dodaj kefir i jajka, następnie wyrób ciasto doprawiając do smaku solą i cukrem
- smaż placki na rozgrzanym maśle lub oleju
- usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym
CZAS NA SOS ŚLIWKOWY
- śliwki suszone ok. 0,1 kg
- śliwki węgierki 4 szt.
- masło zimne 2 łyżki
- miód gryczany 1,5 łyżki
- ocet jabłkowy 0,05 l
- rozmaryn świeży 1 gałązka
- wino czerwone 0,15 l
- sos z pieczenia kaczki 2 łyżki
PYSZNY OBIAD PRAWIE GOTOWY
- miód karmelizuj przez chwilę na patelni
- następnie do miodu dodaj posiekane śliwki suszone i węgierki oraz rozmaryn, przez chwilę podduś i zalej czerwonym winem, octem jabłkowym i sosem z pieczenia kaczki, następnie całość redukuj do konsystencji sosu, pod koniec dodaj zimne masło kaczkę podawać z placuszkami na sodzie i sosem śliwkowym .
Na talerzu utwórz niezwykłą kompozycję z kaczki, sosu i sodziaków. WCINAJĄC POLSKĘ i poczuj się jak w najlepszej restauracji! Ahoj!
31 komentarzy
Jason
Everyone loves it when people come together and share thoughts.
Great blog, keep it up! Saved as a favorite, I love your site!
I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found
any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
In my opinion, if all web owners and bloggers made good
content as you did, the internet will be much more useful than ever before.
http://foxnews.net
wcinajpolske
Hey thanks for the nice comment and invite more often
ankara escort
Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems
finding one? Thanks a lot!
wcinajpolske
Hey, unfortunately, I do not know where to find this plug-in greet
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: