Bez kategorii,  WYPIEKI

Cebularze z Lubelskiego

Cebularz lubelski, to jedna z wielu potraw w kuchni regionalnej Lubelszczyzny z korzeniami kuchni żydowskiej, wiedzieliście o tym? Cebularz to jednocześnie jedna z niewielu potraw, o której myśląc mamy przed oczami Lublin. Kto raz spróbował ten placuszek z cebulą, będzie jego smak pamiętał na zawsze. Cebularz niezwykle prosty, ale dający niesamowite doznania smakowe. To dzięki niemu Kazimierz Wielki zakochał się w Żydówce 🙂 W Lublinie na dobre zagościł w XIX wieku, wypiekany był w żydowskich piekarniach, sprzedawany na ulicach mieszkańcom Lublina, którzy co rano szli do pracy i jedli go na śniadanie. Receptury na jego wykonanie przekazywane były jedynie ustnie, gdyż po II Wojnie Światowej nie zachowały się żadne spisane formy. Piekarnią, która jako pierwsza wróciła do wypieku cebularzy po 1945 r. była piekarnia Kuźmiuk. Cebularz bardzo szybko podbił region lubelski i zapisał się w historii kuchni regionalnej, często był wypiekany również w Zamościu, miastu licznie zamieszkiwanym przez Żydów. Od 2007 roku jest produktem tradycyjnym, a od 2014 roku wyrobem chronionym w Unii Europejskiej. Ten król piekarni jako jeden z nielicznych ma swoje muzeum w Lublinie na ul. Szewskiej.

PRZYGOTUJ składniki na ciasto:

  • mąkę pszenną 600 g
  • mleko 330 ml
  • drożdże świeże 50 g
  • jajko 1 szt.
  • masło 60 g
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczkę

NA FARSZ:

  • cebulę 3 duże szt.
  • mak 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczkę
  • olej 2 łyżki

ROBIMY FARSZ (najlepiej zrób dzień wcześniej, albo co najmniej 3 godziny przed robieniem cebularzy)

  • cebulę obierz i pokrój w kostkę
  • do pokrojonej cebuli dodaj sól i mocno wyciśnij rękami, aż puści sok (nadmiar soku zlej)
  • do odciśniętej cebuli dodaj mak i olej
  • gotowy farsz wstaw do lodówki (jeżeli przygotujesz go dzień wcześniej)
  • jeżeli posiadasz pakowaczkę próżniową, cebulę pokrój w kostkę, połącz z solą, makiem i olejem i zamknij próżniowo 3 razy

A TERAZ CIASTO:

  • mąkę przesiej, następnie połącz z solą
  • mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia
  • gdy rozczyn wyrośnie, połącz z pozostałą mąką, roztopionym, ostudzonym masłem i jajkiem, wyrabiaj ciasto, aż odstanie od rąk
  • gotowe ciasto pozostawi do wyrośnięcia około 1 godziny przykryte ściereczką, aby nie wysychało
  • jeżeli posiadasz termomix lub podobne urządzenie – mleko połącz z drożdżami, cukrem, podgrzej do 37 stopni, następnie dodaj mąkę, sól, jajko i roztopione masło, wyrabiaj na interwale około 3 minuty, następnie pozostaw do wyrośnięcia
  • gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3 cm i wycinaj szklanką kółka, ułóż na pergaminie, posmaruj rozmąconym jajkiem. Na środku każdego placuszka układaj farsz wduszając go w ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około 5 minut i piecz w temperaturze 180 stopni do zrumienienia

Dajcie koniecznie znać, czy cebularzyki przypadły wam do gustu 🙂 WCINAJMY POLSKĘ!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: