Bez kategorii

Pieczona Pierś z Gęsi, puree z pietruszi i gruszki, kaszotto z pęczaku z rodzynkami, pieczone warzywa

Gęsina na świętego Marcina i na 100 lecie odzyskania Niepodległości, my uwielbiamy, a Wy? Jakby to było, gdyby Szef Kuchni o imieniu Marcin nie wielbił gęsiny i nie potrafił jej przygotować? Totalna porażka, ale nie myślcie sobie, że Sikora nie potrafi zrobić gęsiny, o nie nie nie, wręcz przeciwnie! Ponoć robię ją całkiem niezłą, a nawet wyborną 😉 Wypróbuj mój przepis na danie z gęsiny i WCINAJ POLSKĘ nie raz, nie dwa!

PRZYGOTUJ składniki na około 4 porcje:

GĘŚ

  • piersi z gęsi 2 szt. około 1 kg
  • rozmaryn świeży 2 gałązki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • lubczyk suszony do smaku
  • olej 1 łyżka

PUREE Z PIETRUSZKI I GRUSZKI

  • pietruszka korzeń 0,5 kg
  • gruszka 2 szt.
  • mleko 1 szklanka
  • sól do smaku
  • masło 0,10 kg

KASZOTTO Z PĘCZAKU

  • kasza pęczak 0,3 kg
  • rodzynki 0,08 kg
  • cebula 1 szt.
  • bulion warzywny do podlewania około 1 l
  • wino białe 0,1 l
  • masło 0,05 kg
  • sól do smaku
  • natka z pietruszki siekana 1 łyżka
  • olej do smażenia

WARZYWA PIECZONE

  • marchewka 0,25 kg
  • pietruszka korzeń 0,25 kg
  • burak czerwony 0,25 kg
  • czosnek 3 ząbki
  • rozmaryn świeży 2 gałązki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • masło 0,05 kg
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

DZIAŁAJ, NIE PODDAWAJ SIĘ

PUREE Z PIETRUSZKI I GRUSZKI

  • pietruszkę obierz i pokrój w kostkę
  • gruszkę obierz, następnie wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę
  • pokrojoną gruszkę i pietruszkę wrzuć do garnka, zalej wodą i mlekiem, tak aby płyny przykryły kostkę, potem dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości
  • kiedy  pietruszka i gruszka zrobią się miękkie, odlej płyn i blenduj dodając stopniowo masło

WARZYWA PIECZONE

  • warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę, dopraw do smaku solą, cukrem, posiekanym czosnkiem i ziołami, a na koniec dodaj masło i tłuszcz z obsmażania gęsi

GĘŚ

  • piersi oczyść z resztek piór i pałek, natnij skórę i dopraw solą, cukrem, posiekanym czosnkiem i ziołami, całość  maceruj, następnie dodaj olej – pozostaw na noc w lodówce
  • drugiego dnia piersi obsmaż zaczynając od strony skóry na zimnej patelni, smaż po ok. 3 minuty z każdej strony
  • obsmażoną pierś ułóż na zamarynowanych warzywach i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 40 minut

KASZOTTO Z PĘCZAKU

  • cebulę obierz, potem pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
  • do zeszklonej cebuli dodaj kaszę i podsmaż chwilę, następnie podlej białym winem i odparuj alkohol
  • kaszę gotuj do miękkości podlewając bulionem tak jak risotto (kasza nigdy nie będzie rozgotowana tylko lekko al dente)
  • gdy kasza jest gotowa dodaj rodzynki i zimne masło

WCINAJ POLSKĘ koniecznie z nami! Gęś serwuję w mym domu nie tylko na św. Marcina, polecam również Wam 🙂

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: