Pieczona Pierś z Gęsi, puree z pietruszi i gruszki, kaszotto z pęczaku z rodzynkami, pieczone warzywa
Gęsina na świętego Marcina i na 100 lecie odzyskania Niepodległości, my uwielbiamy, a Wy? Jakby to było, gdyby Szef Kuchni o imieniu Marcin nie wielbił gęsiny i nie potrafił jej przygotować? Totalna porażka, ale nie myślcie sobie, że Sikora nie potrafi zrobić gęsiny, o nie nie nie, wręcz przeciwnie! Ponoć robię ją całkiem niezłą, a nawet wyborną 😉 Wypróbuj mój przepis na danie z gęsiny i WCINAJ POLSKĘ nie raz, nie dwa!
PRZYGOTUJ składniki na około 4 porcje:
GĘŚ
- piersi z gęsi 2 szt. około 1 kg
- rozmaryn świeży 2 gałązki
- czosnek 2 ząbki
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier 1/2 łyżeczki
- lubczyk suszony do smaku
- olej 1 łyżka
PUREE Z PIETRUSZKI I GRUSZKI
- pietruszka korzeń 0,5 kg
- gruszka 2 szt.
- mleko 1 szklanka
- sól do smaku
- masło 0,10 kg
KASZOTTO Z PĘCZAKU
- kasza pęczak 0,3 kg
- rodzynki 0,08 kg
- cebula 1 szt.
- bulion warzywny do podlewania około 1 l
- wino białe 0,1 l
- masło 0,05 kg
- sól do smaku
- natka z pietruszki siekana 1 łyżka
- olej do smażenia
WARZYWA PIECZONE
- marchewka 0,25 kg
- pietruszka korzeń 0,25 kg
- burak czerwony 0,25 kg
- czosnek 3 ząbki
- rozmaryn świeży 2 gałązki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- masło 0,05 kg
- sól do smaku
- cukier do smaku
DZIAŁAJ, NIE PODDAWAJ SIĘ
PUREE Z PIETRUSZKI I GRUSZKI
- pietruszkę obierz i pokrój w kostkę
- gruszkę obierz, następnie wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę
- pokrojoną gruszkę i pietruszkę wrzuć do garnka, zalej wodą i mlekiem, tak aby płyny przykryły kostkę, potem dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości
- kiedy pietruszka i gruszka zrobią się miękkie, odlej płyn i blenduj dodając stopniowo masło
WARZYWA PIECZONE
- warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę, dopraw do smaku solą, cukrem, posiekanym czosnkiem i ziołami, a na koniec dodaj masło i tłuszcz z obsmażania gęsi
GĘŚ
- piersi oczyść z resztek piór i pałek, natnij skórę i dopraw solą, cukrem, posiekanym czosnkiem i ziołami, całość maceruj, następnie dodaj olej – pozostaw na noc w lodówce
- drugiego dnia piersi obsmaż zaczynając od strony skóry na zimnej patelni, smaż po ok. 3 minuty z każdej strony
- obsmażoną pierś ułóż na zamarynowanych warzywach i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 40 minut
KASZOTTO Z PĘCZAKU
- cebulę obierz, potem pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
- do zeszklonej cebuli dodaj kaszę i podsmaż chwilę, następnie podlej białym winem i odparuj alkohol
- kaszę gotuj do miękkości podlewając bulionem tak jak risotto (kasza nigdy nie będzie rozgotowana tylko lekko al dente)
- gdy kasza jest gotowa dodaj rodzynki i zimne masło
WCINAJ POLSKĘ koniecznie z nami! Gęś serwuję w mym domu nie tylko na św. Marcina, polecam również Wam 🙂