Słodkości

Lody z palonego masła

Chleb z wiejskim masłem, cała kromka posypana cukrem, pamiętacie ten smak? Ja bardzo dobrze go pamiętam, dlatego w mojej głowie powstał pomysł na odtworzenie tego smaku z dzieciństwa, a następnie narodził się przepis na lody z palonego masła z grzanką i kruszonką z chleba. Zapraszam, wcinajmy lody wspólnie, Wcinajmy Polskę wspólnie!

PRZYGOTUJ składniki na ok. 6 porcji:

LODY:

  • mleko 500 g
  • śmietanka 30% 300 g
  • cukier 150 g
  • żółtka 6 szt
  • szczypta soli
  • masło 100 g

DZIAŁAJ:

  • masło rozpuszczaj na patelni, do momentu aż zacznie się mocno brązowić (palić) i powstaną drobinki jak laska wanilii, następnie ostudź przelewając do zimnej metalowej miski
  • spalone, ostudzone masło, mleko, śmietankę, cukier i sól połącz w garnku i podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć, następnie przelej do pojemnika, ostudź i zamróź
  • wyjmij zamrożone lody i przełóż na 15 minut do lodówki, pokrój długim nożem na kawałki. Połowę masy przełóż do wysokiego naczynia i miksuj na największych obrotach, dodając w trakcie drugą połowę lodów. Gdy lody są już napowietrzone, włóż  je na 15 minut do zamrażarki

KRUSZONKA I GRZANKA Z CHLEBA:

  • chleb razowy 9 kromek
  • cukier 3 łyżki
  • masło 100 g

ZRÓB KRUSZONKĘ I GRZANKI:

  • 3 kromki chleba pokrój w kostkę, resztę zostaw w całości
  • cukier wysyp na dużą patelnię, na nim ułóż kromki i kostkę z chleba, następnie karmelizuj, obracając chleb, tak by cały obtaczał się w rozpuszczonym cukrze
  • gdy cukier jest już brązowy dodaj zimne, pokrojone masło i mieszaj całość
  • gotowe grzanki i kruszonkę zdejmij szybko z patelni na zimną blaszkę i rozdziel na pojedyncze części, chleb powinien zrobić się chrupki
  • gotowe lody podaj z grzanką i kruszonką z chleba

Teraz poczuj smak dzieciństwa, poczuj najlepszy smak lodów z palonego masła, WCINAJ POLSKĘ natychmiast!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: