Lody z palonego masła
Chleb z wiejskim masłem, cała kromka posypana cukrem, pamiętacie ten smak? Ja bardzo dobrze go pamiętam, dlatego w mojej głowie powstał pomysł na odtworzenie tego smaku z dzieciństwa, a następnie narodził się przepis na lody z palonego masła z grzanką i kruszonką z chleba. Zapraszam, wcinajmy lody wspólnie, Wcinajmy Polskę wspólnie!
PRZYGOTUJ składniki na ok. 6 porcji:
LODY:
- mleko 500 g
- śmietanka 30% 300 g
- cukier 150 g
- żółtka 6 szt
- szczypta soli
- masło 100 g
DZIAŁAJ:
- masło rozpuszczaj na patelni, do momentu aż zacznie się mocno brązowić (palić) i powstaną drobinki jak laska wanilii, następnie ostudź przelewając do zimnej metalowej miski
- spalone, ostudzone masło, mleko, śmietankę, cukier i sól połącz w garnku i podgrzewaj aż masa zacznie gęstnieć, następnie przelej do pojemnika, ostudź i zamróź
- wyjmij zamrożone lody i przełóż na 15 minut do lodówki, pokrój długim nożem na kawałki. Połowę masy przełóż do wysokiego naczynia i miksuj na największych obrotach, dodając w trakcie drugą połowę lodów. Gdy lody są już napowietrzone, włóż je na 15 minut do zamrażarki
KRUSZONKA I GRZANKA Z CHLEBA:
- chleb razowy 9 kromek
- cukier 3 łyżki
- masło 100 g
ZRÓB KRUSZONKĘ I GRZANKI:
- 3 kromki chleba pokrój w kostkę, resztę zostaw w całości
- cukier wysyp na dużą patelnię, na nim ułóż kromki i kostkę z chleba, następnie karmelizuj, obracając chleb, tak by cały obtaczał się w rozpuszczonym cukrze
- gdy cukier jest już brązowy dodaj zimne, pokrojone masło i mieszaj całość
- gotowe grzanki i kruszonkę zdejmij szybko z patelni na zimną blaszkę i rozdziel na pojedyncze części, chleb powinien zrobić się chrupki
- gotowe lody podaj z grzanką i kruszonką z chleba
Teraz poczuj smak dzieciństwa, poczuj najlepszy smak lodów z palonego masła, WCINAJ POLSKĘ natychmiast!
4 komentarze
Kara
Hej! przepis wygląda rewelacyjnie. Myślisz, że lody by wyszły gdyby użyć mleko kozie?
wcinajpolske
Myśle że tak
wcinajpolske
Hej Tak jak najbardziej
wcinajpolske
Tak napewno