Bez kategorii

Kluski na parze, parowańce, pampuchy, pączki parowane

Parowańce to kolejna potrawa, która przywołuje przemiłe wspomnienia. Są to wspomnienia pięknych wakacji u najukochańszej  babci. Za każdym razem, gdy odwiedzałem babcię, robiła ona swoje pączki na parze. Zawsze były tak samo pyszne, nieważne, czy były to parowańce z serem, dżemem wiśniowym, czy też z prażonymi jabłkami. Pampuchy goszczą u nas w domu bardzo często, chcę, aby i moje dzieci wspominały je z sentymentem.  Zabieram Was w kolejną kulinarną podróż, abyście i Wy mogli poczuć ten smak!

PRZYGOTUJ:

  • mąkę pszenną 500 g
  • mleko 200 g
  • jajka 2 szt.
  • cukier 1 łyżeczkę
  • szczyptę soli
  • masło rozpuszczone 100 g
  • drożdże 50 g
  • do faszerowania ser biały z cukrem wanilinowym albo dżem wiśniowy albo powidła śliwkowe albo prażone jabłka albo duszone grzyby albo farsz z kapusty i pieczarek

A TERAZ DZIAŁAJ:

  • mleko podgrzej do temperatury 37 stopni, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki, wszystko wymieszaj, następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia
  • gotowy rozczyn połącz z pozostałą mąką, jajkami, rozpuszczonym masłem, solą i wyrób ciasto, tak by odstawało od rąk
  • gotowe ciasto pozostaw pod przykryciem czystej, bawełnianej ściereczki na pół godziny do wyrośnięcia
  • następnie formuj pączki, faszeruj lub też nie i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia
  • gotowe pączki układaj w garnku do gotowania na parze i paruj pod przykryciem około 15 minut

Parowańce serwuję w wersji słodkiej lub też wytrawnej, traktując pączka jako wyśmienitą bułkę. Spróbujcie koniecznie i Wcinajcie Polskę!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: