Bez kategorii,  Pierogi

Pierogi z bobem

Pierogi z Bobem, czy znacie ten smak? Smak wyjątkowy, o lekko słodkim smaku. Jest to bardzo charakterystyczne danie dla Lubelszczyzny i Podkarpacia, wpisane jest również na listę produktów tradycyjnych. Pierogi te mogą być jedną z dwunastu potraw wigilijnych.

PRZYGOTUJ składniki na ok.30 pierogów:

  • bób mrożony 0,9 kg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • lubczyk suszony około 1 łyżeczki
  • cebulę krojoną w kostkę 0,15 kg
  • olej rzepakowy do smażenia
  • boczek krojony w kostkę 0,2 kg (gdy pierogi nie są przeznaczone na wigilię)
  • mąkę pszenną 0,6 kg
  • śmietanę kwaśną 1 łyżka
  • jajko 1 szt.
  • ciepłą wodę 200 ml

NAJPIERW FARSZ, PÓŹNIEJ CIASTO:

Farsz

  • bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości
  • cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i wystudź
  • miękki bób przemiel przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem (ja nie obieram z łupin)
  • zmielony bób połącz z cebulką (opcjonalnie można dodać podsmażony wędzony boczek ), potem wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i lubczykiem

Ciasto

  • mąkę przesiej i dodaj łyżeczkę soli
  • do mąki i soli dodaj jajko, kwaśną śmietanę, wodę i zagnić ciasto, następnie odłóż je do miski i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, aby ciasto odpoczęło
  • gotowe ciasto wałkuj, potem wytnij krążki, ułóż na nich farsz i lep, lep, lep…pierogi 🙂
  • gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez około 6 minut można podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami

Ulepiłem i podałem mojej rodzince ze skwarkami, następnym razem na talerzu prócz pierogów wyląduje smażona cebulka. Uwaga, ten smak uzależnia! 🙂 Wcinajcie Polskę! Ahoj!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: