Pierogi z bobem
Pierogi z Bobem, czy znacie ten smak? Smak wyjątkowy, o lekko słodkim smaku. Jest to bardzo charakterystyczne danie dla Lubelszczyzny i Podkarpacia, wpisane jest również na listę produktów tradycyjnych. Pierogi te mogą być jedną z dwunastu potraw wigilijnych.
PRZYGOTUJ składniki na ok.30 pierogów:
- bób mrożony 0,9 kg
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- lubczyk suszony około 1 łyżeczki
- cebulę krojoną w kostkę 0,15 kg
- olej rzepakowy do smażenia
- boczek krojony w kostkę 0,2 kg (gdy pierogi nie są przeznaczone na wigilię)
- mąkę pszenną 0,6 kg
- śmietanę kwaśną 1 łyżka
- jajko 1 szt.
- ciepłą wodę 200 ml
NAJPIERW FARSZ, PÓŹNIEJ CIASTO:
Farsz
- bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości
- cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i wystudź
- miękki bób przemiel przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem (ja nie obieram z łupin)
- zmielony bób połącz z cebulką (opcjonalnie można dodać podsmażony wędzony boczek ), potem wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i lubczykiem
Ciasto
- mąkę przesiej i dodaj łyżeczkę soli
- do mąki i soli dodaj jajko, kwaśną śmietanę, wodę i zagnić ciasto, następnie odłóż je do miski i trzymaj pod przykryciem przez 15 minut, aby ciasto odpoczęło
- gotowe ciasto wałkuj, potem wytnij krążki, ułóż na nich farsz i lep, lep, lep…pierogi 🙂
- gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez około 6 minut można podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami
Ulepiłem i podałem mojej rodzince ze skwarkami, następnym razem na talerzu prócz pierogów wyląduje smażona cebulka. Uwaga, ten smak uzależnia! 🙂 Wcinajcie Polskę! Ahoj!