Bez kategorii

Pierniki świąteczne

PIERNIKI! Najwyższy czas zabrać się za ich wypiek. Ten czas wypełniony jest wonią miodu, cynamonu, anyżu, migdałów, słodyczą lukru i intensywnością cytryny. My już wypełniliśmy dom tą niezwykle świąteczną mieszanką zapachów, dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na przepyszne pierniki, którymi będziecie mogli również udekorować swoje choinki. Do dzieła!

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • mąkę 500 g
  • masło 120 g
  • jajko 1 szt.
  • sodę oczyszczoną 1 łyżeczka
  • miód naturalny 5 łyżek
  • cukier puder 4 łyżki
  • przyprawę do piernika 2 łyżki
  • cukier migdałowy 2 łyżeczki

A TERAZ:

  • miód rozpuść w garnku i wystudź
  • do miski wsyp mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cukier migdałowy – wszystko połącz w jedną sypką całość
  • do sypkich składników dodaj posiekane masło, płynny miód i jajko – zagnieć ciasto, uformuj z niego błyszczącą kulę i odstaw do lodówki na 10 minut – ciasto odpoczywa, więc czas na kilka łyków kawy 🙂
  • po 10 minutach wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrój dowolne kształty
  • gotowe pierniki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 8 minut

8 MINUT – PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • wodę przegotowaną 2 łyżki

A TERAZ ZOBACZ, JAK ZROBIĆ PYSZNY LUKIER:

  • cukier puder przesiej przez sitko
  • dodaj sok z cytryny i wodę – ucieraj do połączenia się składników
  • jeżeli masz ochotę na kolorowe pierniki dodaj barwniki

Teraz cała reszta zależy od Twojej wyobraźni! Dekoruj pierniczki, ciesz się ich aromatem i wspólnym czasem spędzonym z najbliższymi podczas niezwykle kreatywnych i przyjemnych świątecznych przygotowań! Moja rodzinka to uwielbia, jest aromatycznie, kolorowo i bardzo radośnie w naszej kuchni. Takiego czasu życzę również Wam!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: