Pierniki świąteczne
PIERNIKI! Najwyższy czas zabrać się za ich wypiek. Ten czas wypełniony jest wonią miodu, cynamonu, anyżu, migdałów, słodyczą lukru i intensywnością cytryny. My już wypełniliśmy dom tą niezwykle świąteczną mieszanką zapachów, dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na przepyszne pierniki, którymi będziecie mogli również udekorować swoje choinki. Do dzieła!
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA CIASTO:
- mąkę 500 g
- masło 120 g
- jajko 1 szt.
- sodę oczyszczoną 1 łyżeczka
- miód naturalny 5 łyżek
- cukier puder 4 łyżki
- przyprawę do piernika 2 łyżki
- cukier migdałowy 2 łyżeczki
A TERAZ:
- miód rozpuść w garnku i wystudź
- do miski wsyp mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cukier migdałowy – wszystko połącz w jedną sypką całość
- do sypkich składników dodaj posiekane masło, płynny miód i jajko – zagnieć ciasto, uformuj z niego błyszczącą kulę i odstaw do lodówki na 10 minut – ciasto odpoczywa, więc czas na kilka łyków kawy 🙂
- po 10 minutach wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrój dowolne kształty
- gotowe pierniki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 8 minut
8 MINUT – PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA LUKIER:
- cukier puder 1 szklanka
- sok z cytryny 3 łyżki
- wodę przegotowaną 2 łyżki
A TERAZ ZOBACZ, JAK ZROBIĆ PYSZNY LUKIER:
- cukier puder przesiej przez sitko
- dodaj sok z cytryny i wodę – ucieraj do połączenia się składników
- jeżeli masz ochotę na kolorowe pierniki dodaj barwniki
Teraz cała reszta zależy od Twojej wyobraźni! Dekoruj pierniczki, ciesz się ich aromatem i wspólnym czasem spędzonym z najbliższymi podczas niezwykle kreatywnych i przyjemnych świątecznych przygotowań! Moja rodzinka to uwielbia, jest aromatycznie, kolorowo i bardzo radośnie w naszej kuchni. Takiego czasu życzę również Wam!