Bez kategorii

Zakwas na barszcz świąteczny

Święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu są niedopuszczalne! To jego zapach zawsze przypomina mi Wigilię w domu rodzinnym. Moja babcia na dwa tygodnie przed kolacją wigilijną zawsze przygotowywała zakwas z buraków, warzyw, jabłek, chleba na zakwasie, czosnku oraz przypraw. To właśnie od niego  zależy smak i aromat barszczu wigilijnego. A teraz ja przedstawiam Wam mój przepis na przygotowanie zakwasu!

PRZYGOTUJ:

  • buraki 2 kg (najlepsze są te podłużne, słodsze i intensywnie czerwone)
  • marchewkę 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • czosnek 5 ząbków 
  • liść laurowy 5 szt.
  • ziele angielskie 8 szt.
  • kminek 1/2 łyżeczki
  • jabłka 2 szt.
  • piętkę z chleba razowego na zakwasie naturalnym
  • sól 1 łyża
  • cukier 1 łyżka
  • woda 2 l (najlepiej mineralna)
  • duży słój lub naczynie gliniane 

TO JEST BARDZO PROSTE:

  • warzywa obierz i pokrój w plastry – wymieszaj ze sobą
  • jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki
  • wodę zagotuj z solą i cukrem, wystudź
  • wszystkie warzywa ułóż w naczyniu, przekładając jabłkami czosnkiem, dodając liść laurowy, ziele angielskie i kminek
  • całość zalej ostudzoną wodą, dodaj chleb i przyciśnij, tak by nic nie wypływało ponad wodę (zapobiega to pleśnieniu)
  • całość przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni (po 2 dniach wyjmij chleb), zakwas będzie gotowy, gdy na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana
  • po 7 dniach zakwas należy przecedzić przelać do szklanych butelek i włożyć do lodówki.

Ten zakwas nada wyjątkowego smak Waszym świątecznym barszczom. Ten smak przeniesie Was do czasów dzieciństwa. Gwarantuję! Wcinaj Polskę!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: