Zakwas na barszcz świąteczny
Święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu są niedopuszczalne! To jego zapach zawsze przypomina mi Wigilię w domu rodzinnym. Moja babcia na dwa tygodnie przed kolacją wigilijną zawsze przygotowywała zakwas z buraków, warzyw, jabłek, chleba na zakwasie, czosnku oraz przypraw. To właśnie od niego zależy smak i aromat barszczu wigilijnego. A teraz ja przedstawiam Wam mój przepis na przygotowanie zakwasu!
PRZYGOTUJ:
- buraki 2 kg (najlepsze są te podłużne, słodsze i intensywnie czerwone)
- marchewkę 1 szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- czosnek 5 ząbków
- liść laurowy 5 szt.
- ziele angielskie 8 szt.
- kminek 1/2 łyżeczki
- jabłka 2 szt.
- piętkę z chleba razowego na zakwasie naturalnym
- sól 1 łyża
- cukier 1 łyżka
- woda 2 l (najlepiej mineralna)
- duży słój lub naczynie gliniane
TO JEST BARDZO PROSTE:
- warzywa obierz i pokrój w plastry – wymieszaj ze sobą
- jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w ósemki
- wodę zagotuj z solą i cukrem, wystudź
- wszystkie warzywa ułóż w naczyniu, przekładając jabłkami czosnkiem, dodając liść laurowy, ziele angielskie i kminek
- całość zalej ostudzoną wodą, dodaj chleb i przyciśnij, tak by nic nie wypływało ponad wodę (zapobiega to pleśnieniu)
- całość przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni (po 2 dniach wyjmij chleb), zakwas będzie gotowy, gdy na wierzchu pojawi się charakterystyczna piana
- po 7 dniach zakwas należy przecedzić przelać do szklanych butelek i włożyć do lodówki.
Ten zakwas nada wyjątkowego smak Waszym świątecznym barszczom. Ten smak przeniesie Was do czasów dzieciństwa. Gwarantuję! Wcinaj Polskę!