Bez kategorii

Smalec, smarowidło do chleba

Jeżeli ktoś zapyta Was o smakołyk dzieciństwa, o czym pomyślicie? Ja zapewne Was zaskoczę, jednym z moich smakołyków dzieciństwa, który przychodzi mi na myśl jest…kromka pachnącego chleba posmarowana smalcem, połączona z ogórkiem małosolnym. Mniammmm… Lubicie? Kochacie? Smalec często gości na polskich stołach w różnych, często zaskakujących, odmianach. Widujemy go w połączeniu z mięsem, jabłkiem, cebulą, czosnkiem, czy też ziołami. Każda Pani, ba, co ja mówię, każdy z Panów domu również, ma swój sekretny i ulubiony przepis na ten rarytas. Wydawałoby się, że smalec, mocno zakorzeniony w polskiej wsi ma jeden, nieodłączny smak, ale nie, każdy smalczyk jest wyjątkowy i zaskakujący. Też mam swój ulubiony! Dzisiaj chętnie dzielę się z Wami przepisem na pyszny smaluszek o smaku mojego dzieciństwa.

PRZYGOTUJ:

  • 1 kg pokrojonej w kostkę słoniny (bez skóry)
  • 2 duże jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • 1 łyżeczkę suszonego lubczyku
  • 10 dkg rodzynek lub pokrojonej suszonej śliwki

DO DZIEŁA:

  • słoninę wrzuć do garnka, następnie top ciągle mieszając, podczas topnienia dodaj sól
  • gdy skwarki staną się lekko chrupkie, zdejmij naczynie z ognia (nie dopuść, aby smalec wykipiał), następnie dodaj cebulę i jabłka
  • po tym, smalec postaw na ogniu i duś do momentu, aż zmiękną jabłka
  • pod koniec dodaj rodzynki, czosnek, lubczyk i majeranek.

Poczekaj, aż smalec zastygnie i Wcinaj Polskę! Ja właśnie kończę kolejną kromkę, daj koniecznie znać, czy smakuje Ci moje dzieciństwo 🙂

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: