Bez kategorii

Grzanki z chleba razowego z karmelizowaną cebulą, oscypkiem i powidłami śliwkowymi

Świeży i pachnący chleb z chrupiącą skórką kojarzy nam się z domem rodzinnym, domem szczęśliwym. To piękne wspomnienia dzieciństwa, chleb jedliśmy prosto po upieczeniu, kromki smarowaliśmy świeżym masłem lub miodem. Ehhh i ahh! Zatęskniliśmy i dlatego stworzyliśmy danie, które łączy w sobie zapach staropolskiego chleba, słodkość miodu, ostrość cebuli i wspaniały smak wędzonego oscypka. Do pełni smaku brakuje jeszcze domowych powideł ze śliwek. Pamiętacie to, 2 śliwki do wiaderka, 2 do brzucha i kilka godzin spędzonych na drzewie? 🙂

PRZYGOTUJ: 

  • chleb razowy z ziarnami 8 kromek
  • cebulę 3 średniej wielkości
  • miód 3 łyżeczki
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka plus do smarowania chleba
  • oscypek lub rolada ustrzycka 8 plastrów
  • powidła śliwkowe 8 łyżeczek

KILKA KROKÓW DO DZIECIŃSTWA:

  • piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  • cebulę pokrój w piórka
  • miód rozgrzej na patelni i wrzuć do niego cebulę, karmelizuj przez około 3 minuty
  • do cebuli dodaj ocet i ok. 80 ml wody, duś aż cebula lekko zmięknie i odparuje cała woda
  • pod koniec duszenia cebuli, dodaj łyżeczkę masła i karmelizuj przez ok. 2 minuty
  • chleb posmaruj masłem i rozłóż na blaszce, włóż do piekarnika i zapiecz przez ok. 4 minuty
  • na zapieczonym chlebie ułóż cebulę i plastry sera – zapiecz do momentu rozpuszczenia się sera
  • na gotowe grzanki kładziemy po 1 łyżeczce powideł śliwkowych

Grzanki przeniosły nas na wiejskie podwórko, pachnące zbożem, owocami, słyszeliśmy tam brzęczące pszczoły i poczuliśmy smak dzieciństwa. To danie będzie gościło w naszym domu bardzo często. Zabierajcie się do zapiekania chleba i podróży na polską wieś. Do zobaczenia w drodze! 

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: