Grzanki z chleba razowego z karmelizowaną cebulą, oscypkiem i powidłami śliwkowymi
Świeży i pachnący chleb z chrupiącą skórką kojarzy nam się z domem rodzinnym, domem szczęśliwym. To piękne wspomnienia dzieciństwa, chleb jedliśmy prosto po upieczeniu, kromki smarowaliśmy świeżym masłem lub miodem. Ehhh i ahh! Zatęskniliśmy i dlatego stworzyliśmy danie, które łączy w sobie zapach staropolskiego chleba, słodkość miodu, ostrość cebuli i wspaniały smak wędzonego oscypka. Do pełni smaku brakuje jeszcze domowych powideł ze śliwek. Pamiętacie to, 2 śliwki do wiaderka, 2 do brzucha i kilka godzin spędzonych na drzewie? 🙂
PRZYGOTUJ:
- chleb razowy z ziarnami 8 kromek
- cebulę 3 średniej wielkości
- miód 3 łyżeczki
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżeczka
- masło 1 łyżeczka plus do smarowania chleba
- oscypek lub rolada ustrzycka 8 plastrów
- powidła śliwkowe 8 łyżeczek
KILKA KROKÓW DO DZIECIŃSTWA:
- piekarnik rozgrzej do 180 stopni
- cebulę pokrój w piórka
- miód rozgrzej na patelni i wrzuć do niego cebulę, karmelizuj przez około 3 minuty
- do cebuli dodaj ocet i ok. 80 ml wody, duś aż cebula lekko zmięknie i odparuje cała woda
- pod koniec duszenia cebuli, dodaj łyżeczkę masła i karmelizuj przez ok. 2 minuty
- chleb posmaruj masłem i rozłóż na blaszce, włóż do piekarnika i zapiecz przez ok. 4 minuty
- na zapieczonym chlebie ułóż cebulę i plastry sera – zapiecz do momentu rozpuszczenia się sera
- na gotowe grzanki kładziemy po 1 łyżeczce powideł śliwkowych
Grzanki przeniosły nas na wiejskie podwórko, pachnące zbożem, owocami, słyszeliśmy tam brzęczące pszczoły i poczuliśmy smak dzieciństwa. To danie będzie gościło w naszym domu bardzo często. Zabierajcie się do zapiekania chleba i podróży na polską wieś. Do zobaczenia w drodze!