Staropolskie rozetki na tłuściutki czwarteczek
Hmmmmm… kto z Was wie, co to są rozetki? Jak wyglądają, jak się je je, z czym? Czas to zmienić i odkopać po raz kolejny gruzowisko kuchni staropolskiej! Moi mili, tytułowe rozetki to pyszność wprost z jego dna. Powodem do sięgnięcia po raz kolejny po kuchennego kilofa jest nadchodzący najsłodszy dzień roku – TŁUSTY CZWARTEK! Na mojej liście ulubionych dni w kalendarzu, ten czwarteczek jest w pierwszej trójce 🙂 Uwaga, mały psikus, do zrobienia rozetek, potrzebna jest foremka na druciku, dostępna na Allegro, albo na strychach lub w piwnicach u babci! Spieszcie się, czwartek tuż, tuż…
PRZYGOTUJ:
- mąkę 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- jajko 2 szt
- cukier puder 1 łyżka
- cukier z wanilią lub cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- cukier migdałowy 1 łyżeczka
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
DO DZIEŁA:
- wszystkie składniki połącz ze sobą i mieszaj do momentu powstania jednolitego, gładkiego ciasta
- gotowe ciasto odstaw na 20 minut
- rozgrzej tłuszcz w garnku – ilość jak na faworki lub pączki
- foremkę na druciku rozgrzej w tłuszczu i umocz w cieście do 3/4 wysokości i zanurz w gorącym oleju, smaż rozetki na rumiano
- UWAGA! Gdy foremka będzie zbyt mało rozgrzana, ciasto nie będzie odchodzić i jeszcze jedna uwaga, ciasto od czasu należy zamieszać 🙂
Gotowe rozetki posyp cukrem pudrem i zajadaj się staropolskim smaczkiem tłustego czwartku!