WYPIEKI

Staropolskie rozetki na tłuściutki czwarteczek

Hmmmmm… kto z Was wie, co to są rozetki? Jak wyglądają, jak się je je, z czym? Czas to zmienić i odkopać po raz kolejny gruzowisko kuchni staropolskiej! Moi mili, tytułowe rozetki to pyszność wprost z jego dna. Powodem do sięgnięcia po raz kolejny po kuchennego kilofa jest nadchodzący najsłodszy dzień roku – TŁUSTY CZWARTEK! Na mojej liście ulubionych dni w kalendarzu, ten czwarteczek jest w pierwszej trójce 🙂 Uwaga, mały psikus, do zrobienia rozetek, potrzebna jest foremka na druciku, dostępna na Allegro, albo na strychach lub w piwnicach u babci! Spieszcie się, czwartek tuż, tuż…

PRZYGOTUJ:

  • mąkę 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • jajko 2 szt
  • cukier puder 1 łyżka
  • cukier z wanilią lub cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • cukier migdałowy 1 łyżeczka
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

DO DZIEŁA:

  • wszystkie składniki połącz ze sobą i mieszaj do momentu powstania jednolitego, gładkiego ciasta
  • gotowe ciasto odstaw na 20 minut
  • rozgrzej tłuszcz w garnku – ilość jak na faworki lub pączki
  • foremkę na druciku rozgrzej w tłuszczu i umocz w cieście do 3/4 wysokości i zanurz w gorącym oleju, smaż rozetki na rumiano
  • UWAGA! Gdy foremka będzie zbyt mało rozgrzana, ciasto nie będzie odchodzić i jeszcze jedna uwaga, ciasto od czasu należy zamieszać 🙂

Gotowe rozetki posyp cukrem pudrem i zajadaj się staropolskim smaczkiem tłustego czwartku!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: