DANIA JEDNOGARNKOWE

FLACZKI PO ZAMOJSKU

Hubert Urbański, mógłby zadać mi takie pytanie – Flagowe danie kuchni polskiej, to….? Odpowiedziałbym bez zająknięcia – FLAKI, definitywnie! 馃檪
Jest to potrawa jednogarnkowa, sycąca i rozgrzewająca. Kilkadziesiąt, kilkanaście i jeszcze kilka lat temu, a także obecnie flaki zaraz po rosole były i są najczęściej serwowaną potrawą na biesiadach, weselach, imprezach rodzinnych, a nawet firmowych. Wiecie, że każda babcia, każda mama, każdy kucharz ma swój unikalny sposób na przyrządzanie wielu dań, szczególnie tych kultowych. Tak jest też z flakami. Na pewno słyszeliście o tradycyjnych flaczkach po polsku, flaczkach po warszawsku, flaczkach po cieszyńsku… A o naszych flaczkach po zamojsku??? Już spieszymy z przepisem!

PRZYGOTUJ:

  • flaki wołowe krojone, obgotowane 1 kg
  • kości wołowe lub wieprzowe 0,5 kg
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • marchewka 1 większa szt.
  • pietruszka 1 większa szt.
  • 1/2 selera
  • groszek zielony mrożony lub konserwowy około 0,2 kg
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/3 łyżeczki
  • imbir mielony 1/3 łyżeczki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól i pierz do smaku
  • papryka słodka 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • zasmażka z mąki i smalcu do gęstości (wedle uznania, możesz też nie zagęszczać)

DZIAŁAJ:

  • kości zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia, gotuj dalej na małym ogniu około 1 godzinę
  • warzywa obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok
  • wywar przecedź (powinno wyjść 2 l), zalej nim obgotowane flaki i gotuj do miękkości
  • gdy flaki będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, zielony groszek i gotuj dalej około 10 minut
  • dodaj koncentrat pomidorowy, gałkę muszkatołową, mielony kminek, suszony lubczyk, imbir i dopraw solą i pieprzem do smaku
  • masło rozpuść na patelni, dodaj do niego słodką paprykę, przesmaż 10 sekund
  • zalej paprykę wywarem z zupy, gotuj 2 minuty, dodaj do flaków
  • na koniec dodaj roztarty w rękach majeranek i zasmażkę (tę wedle uznania)
  • gotowe flaki zaserwuj z posiekaną natką z pietruszki i bułką

Zapamiętajcie jedno – niby flaki, to flaki, ale flaczki po zamojsku to smakowy majstersztyk! Smacznego!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: