FLACZKI PO ZAMOJSKU
Hubert Urbański, mógłby zadać mi takie pytanie – Flagowe danie kuchni polskiej, to….? Odpowiedziałbym bez zająknięcia – FLAKI, definitywnie! 🙂
Jest to potrawa jednogarnkowa, sycąca i rozgrzewająca. Kilkadziesiąt, kilkanaście i jeszcze kilka lat temu, a także obecnie flaki zaraz po rosole były i są najczęściej serwowaną potrawą na biesiadach, weselach, imprezach rodzinnych, a nawet firmowych. Wiecie, że każda babcia, każda mama, każdy kucharz ma swój unikalny sposób na przyrządzanie wielu dań, szczególnie tych kultowych. Tak jest też z flakami. Na pewno słyszeliście o tradycyjnych flaczkach po polsku, flaczkach po warszawsku, flaczkach po cieszyńsku… A o naszych flaczkach po zamojsku??? Już spieszymy z przepisem!
PRZYGOTUJ:
- flaki wołowe krojone, obgotowane 1 kg
- kości wołowe lub wieprzowe 0,5 kg
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 5 szt.
- marchewka 1 większa szt.
- pietruszka 1 większa szt.
- 1/2 selera
- groszek zielony mrożony lub konserwowy około 0,2 kg
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
- kminek mielony 1/3 łyżeczki
- imbir mielony 1/3 łyżeczki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżeczka
- sól i pierz do smaku
- papryka słodka 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- zasmażka z mąki i smalcu do gęstości (wedle uznania, możesz też nie zagęszczać)
DZIAŁAJ:
- kości zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia, gotuj dalej na małym ogniu około 1 godzinę
- warzywa obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok
- wywar przecedź (powinno wyjść 2 l), zalej nim obgotowane flaki i gotuj do miękkości
- gdy flaki będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, zielony groszek i gotuj dalej około 10 minut
- dodaj koncentrat pomidorowy, gałkę muszkatołową, mielony kminek, suszony lubczyk, imbir i dopraw solą i pieprzem do smaku
- masło rozpuść na patelni, dodaj do niego słodką paprykę, przesmaż 10 sekund
- zalej paprykę wywarem z zupy, gotuj 2 minuty, dodaj do flaków
- na koniec dodaj roztarty w rękach majeranek i zasmażkę (tę wedle uznania)
- gotowe flaki zaserwuj z posiekaną natką z pietruszki i bułką
Zapamiętajcie jedno – niby flaki, to flaki, ale flaczki po zamojsku to smakowy majstersztyk! Smacznego!