Tarciuch z wędzonym twarogiem
Wiosnę czujemy już w powietrzu, jak tylko pojawi się szereg oznak naszej ulubionej pory roku, przygotuję dla Was orzeźwiające przepisy na potrawy z nowalijek. Tymczasem zgadnijcie, co dzisiaj będzie królowało w naszej kuchni na przedmieściach renesansowego miasta wschodniej Polski? 🙂 Ziemniak, moi mili, ziemniak! Zwany w innych częściach Polski pyrą lub kartoflem.
WCINAJPOLSKĘ.pl serwuje dzisiaj tarciucha, zwanego babą ziemniaczaną. Potrawa przygotowana z tartych ziemniaków z dodatkiem twarogu wędzonego i smażonej cebuli na naszym stole robi furorę. To miła odmiana od gotowanych ziemniaków i bardzo lubianych przez moje dzieci placków ziemniaczanych. Czasami jest on głównym elementem dania, a czasami tylko, a może aż, smakowity dodatkiem. Czas na przepis
PRZYGOTUJ:
- ziemniaki surowe, obrane 1,5 kg
- jajka 4 szt.
- śmietana 18% 2 łyżki
- mąka 5 łyżek
- sól do smaku
- cebula 2 szt.
- czosnek 4 ząbki
- lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- majeranek 1/2 łyżeczki
- ser twaróg wędzony 0,25 kg (do kupienia w Lidlu)
- olej do smażenia
DO DZIEŁA:
- ziemniaki zetrzyj na tarce (tak, jak na placki ziemniaczane) razem z czosnkiem i jedną cebulą
- drugą cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzany olej na patelni, poczekaj, aż się zeszkli
- do startych ziemniaków dodaj zeszkloną cebulkę, jajka, twaróg wędzony, mąkę, śmietanę oraz przyprawy, mieszaj aż do powstania jednolitej masy
- gotową masę przełóż do dwóch blaszek keksówek wysmarowanych olejem (ja użyłem blaszek aluminiowych) i piecz w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut
- wystudź tarciucha i pokrój w plastry
- plastry tarciucha możesz podsmażać na smalcu i podawać z kwaśną śmietaną lub z kwaśnym mlekiem
Jak tylko skończyłem przygotowywać dla Was przepis, z moich keksówek znikały ostatnie plastry. Czekam na Wasze wrażenia!