Bez kategorii

Pierogi z kaszą gryczaną i serem po lubelsku

Ostatnia wizyta u babci przywołała piękne i smaczne wspomnienia z dzieciństwa, wspomnienia, w których babcia robiła swoje czary mary w kuchni. Jednym z dań, którego dokładnego babcinego smaku nie powtórzę nigdy, mimo stosowania się do dokładnego przepisu mojej babci, są pierogi z kaszą gryczaną i serem, nazywane także lubelskimi. Jednym z unikalnych składników farszu jest suszona mięta, nadaje ona pierogom niesamowity i niepowtarzalny smak. Pierogi te podaję w dwóch wersjach, słonej lub słodkiej.

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • mąkę pszenną 0,5 kg
  • jajko 1 szt.
  • olej 1 łyżka
  • śmietanę 18% 1 łyżka
  • ciepłą wodę 200 ml
  • szczyptę soli lub cukru (w zależności od wybranej wersji słonej czy też słodkiej)

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • kaszę gryczaną ugotowaną 0,7 kg
  • twaróg 0,8 kg
  • miętę suszoną 1 łyżka
  • kwaśną śmietanę 2 łyżki
  • cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażoną 4 łyżki, jeżeli robisz wersję na słono
  • sól do smaku lub cukier do smaku

A ŚWISTAK SIEDZI I LEPI PIEROGI:

  • mąkę przesiej, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto
  • ciasto przykryj i odłóż na 10 minut aby odpoczęło
  • wszystkie składniki na farsz połącz ze sobą i dopraw do smaku
  • ciasto rozwałkuj i wykrój kółka, nadziej farszem
  • gotuj w osolonej lub posłodzonej wodzie (w zależności od wyboru wersji słonej lub słodkiej)

Pamiętajcie, że najważniejszą częścią gotowania jest serce, serce osoby, która przygotowuje posiłek. Hmmmm…może właśnie dlatego babcine pierogi smakują mi bardziej 🙂

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: