Bez kategorii

Podpłomyk czyli pizza po naszemu

Mamy światowy dzień pizzy. Pizza nie jest daniem kuchni staropolskiej, polskiej również nie, macie rację 🙂 Ale, czy można zrobić pizzę po polsku, wykorzystując do niej typowy polski element? Głowiłem się nad tym kilka dni iiii EUREKA! Wziąłem na warsztat staropolski podpłomyk, który wykorzystamy, jako spód polskiej wersji pizzy.

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA 2 PODPŁOMYKI:

  • mleko 1/2 szklanki
  • mąka 1 szklanka + szczypta do podsypania gotowego ciasta
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smarowania (ja użyłem oleju z rydzyka )
  • kiełbasa żywiecka 12 plastrów
  • ser oscypek 12 plastrów (zamiennie używam rolady ustrzyckiej)
  • pomidorki koktajlowe 12 szt. krojone na pół
  • pieczarki krojone w plastry 6 szt.
  • przecier pomidorowy 6 łyżek (nie koncentrat, tylko miksowane pomidory pelati)
  • czosnek 1 ząbek
  • cukier do smaku
  • rukolę lub lebiodę do dekoracji

DO DZIEŁA:

  • przecier pomidorowy zagotuj dodając starty czosnek, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, sól i cukier do smaku – ostudź
  • do mleka dodaj przesianą mąkę, pozostały lubczyk, czosnek niedźwiedzi oraz sól do smaku – zagnieć ciasto (o gęstości takiej, jak na makaron), jeżeli mąki będzie zbyt mało, dosyp
  • piekarnik rozgrzej do 200 stopni i nagrzej w nim blachę
  • ciasto rozwałkuj na cieniutki placek (okrągły)
  • rozgrzaną blachę posmaruj olejem i ułóż na niej placek, piecz aż placek zacznie się rumienić, następnie obrócić, poczekaj aż zrumienieje z drugiej strony
  • zrumieniony placek posmaruj delikatnie sosem, ułóż kiełbasę żywiecką, pieczarki oraz oscypek – zapiekaj, do momentu, w którym ser się rozpuści
  • po wyjęciu posyp rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Pychota, będzie to ulubiona pizza mojej rodzinki! Dajcie koniecznie znać, czy ta polska wersja włoskiego dania przypadła Wam do gustu 🙂

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: