Bez kategorii

Pączki z ziemniaków

Po krótkiej nieobecności związanej z pracą zawodową i chorobą, wracam do Was z głową pełną nowych przepisów. Dziś zaprezentuję przepis z bardzo odległej i zapomnianej, historycznej kuchni. Wspólnie usmażymy króla karnawałowych słodyczy – PĄCZKA. Przepis niezwykły, zaskakujący, bo głównym składnikiem ciasta jest ziemniak. Dzięki niemu pączki utrzymują bardzo długo świeżość, aż do ostatniej sztuki są wyjątkowo pyszne!  

PRZYGOTUJ (składniki na około 12 szt.):

  • ziemniaki ugotowane (bez soli) 0,5 kg
  • mąkę 0,6 kg
  • drożdże 0,05 kg 
  • jajka 4 szt.
  • masło roztopione pół kostki (0,1 kg)
  • mleko pół szklanki 
  • cukier pół szklanki 
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki 
  • cukier migdałowy 2 łyżeczki 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • sok z 1/2 pomarańczy 
  • olej lub smalec do smażenia 
  • rum 50 ml
  • konfiturę lub dżem do nadziewania, smak według uznania, ja użyłem dżemu wiśniowego 

TERAZ PO KOLEI: 

  • mleko lekko podgrzej i rozpuścić w nim drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki (pozostaw rozczyn do wyrośnięcia) 
  • ziemniaki przepuścić przez praskę
  • pozostałą mąkę połącz z cukrem, cukrem migdałowym, cukrem wanilinowym i otartą skórką z pomarańczy 
  • do mąki dodaj jajka, roztopione masło, rozczyn, rum oraz sok z pomarańczy, przepuszczone ziemniaki i wyrób ciasto 
  • ciasto pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około pół godziny 
  • z gotowego ciasta formuj pączki, nadziewaj dowolnym dżemem lub konfiturą
  • gotowe pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 10-15 minut, obracając.

PYSZNOŚCI! Czy może być coś piękniejszego i pyszniejszego w staropolskiej kuchni? Absolutnie nie, koniecznie pochwalcie się swoimi wrażeniami w komentarzach 🙂 

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: