Pączki z ziemniaków
Po krótkiej nieobecności związanej z pracą zawodową i chorobą, wracam do Was z głową pełną nowych przepisów. Dziś zaprezentuję przepis z bardzo odległej i zapomnianej, historycznej kuchni. Wspólnie usmażymy króla karnawałowych słodyczy – PĄCZKA. Przepis niezwykły, zaskakujący, bo głównym składnikiem ciasta jest ziemniak. Dzięki niemu pączki utrzymują bardzo długo świeżość, aż do ostatniej sztuki są wyjątkowo pyszne!
PRZYGOTUJ (składniki na około 12 szt.):
- ziemniaki ugotowane (bez soli) 0,5 kg
- mąkę 0,6 kg
- drożdże 0,05 kg
- jajka 4 szt.
- masło roztopione pół kostki (0,1 kg)
- mleko pół szklanki
- cukier pół szklanki
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- cukier migdałowy 2 łyżeczki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- olej lub smalec do smażenia
- rum 50 ml
- konfiturę lub dżem do nadziewania, smak według uznania, ja użyłem dżemu wiśniowego
TERAZ PO KOLEI:
- mleko lekko podgrzej i rozpuścić w nim drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki (pozostaw rozczyn do wyrośnięcia)
- ziemniaki przepuścić przez praskę
- pozostałą mąkę połącz z cukrem, cukrem migdałowym, cukrem wanilinowym i otartą skórką z pomarańczy
- do mąki dodaj jajka, roztopione masło, rozczyn, rum oraz sok z pomarańczy, przepuszczone ziemniaki i wyrób ciasto
- ciasto pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około pół godziny
- z gotowego ciasta formuj pączki, nadziewaj dowolnym dżemem lub konfiturą
- gotowe pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu przez około 10-15 minut, obracając.
PYSZNOŚCI! Czy może być coś piękniejszego i pyszniejszego w staropolskiej kuchni? Absolutnie nie, koniecznie pochwalcie się swoimi wrażeniami w komentarzach 🙂