Ciasto Marchewkowe
Uwielbiam te momenty w gotowaniu i pieczeniu, kiedy do przepisu, który jest ogólnie znany, mogę dodać odrobinę swojej kreatywności, swojego ja. Dziś na tapetę wrzucamy CIASTO MARCHEWKOWE. Wymarzyło mi się ciasto, które pachnie przyprawami korzennymi, jest wilgotne i pełne orzechów. Muszę zdradzić Wam sekret, że nie wszystko wychodzi mi idealne za pierwszym razem, aby sporządzić ten idealny przepis podjąłem wiele prób iiiiiii MAMY TO, udało się. Dodatkowym atutem jest to, że ciasto robi się bardzo szybko, a cały proces jest banlny.
PRZYGOTUJ:
- jajka 4 szt.
- miód prawdziwy 2 łyżki
- cukier 1 szklankę
- olej 2 szklanki
- masło orzechowe 2 łyżki
- sodę 1/2 łyżeczki
- przyprawę do piernika 2 łyżki
- mąkę pszenną 1 i 1/2 szklanki
- marchewkę startą na drobnej tarce 2 szklanki
- 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- mieszankę studencką 100 g
- kakao 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
TYLKO 5 KROKÓW:
- jajka połącz z olejem, cukrem, płynnym miodem, masłem orzechowym i wymieszaj
- mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, dodaj masę z jajek
- do gotowej masy dodaj startą marchewkę, bakalie i jabłko, wymieszaj
- gotową masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem
- włóż do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez około 1 godzinę bez termoobiegu.
Tylko tyle, a w efekcie aż tyle! Pyszne, wilgotne, marchewkowe ze smaczkiem orzechowym. A przede wszystkim moje, autorskie, nie do podrobienia. Mniammmmi!