Słodkości

Jabłecznikiem go zwą

Jabłecznikiem lub szarlotką także! Mowa, MOI DRODZY, o cieście, iście polskim, iście niedzielnym, cieście, które gościło w domach w niedzielę i święta niczym zaklęte w świętych księgach 🙂 Znowu odgruzowuję coś antycznego, dodaję odrobiny od siebie, tworzę ciasto, odtwarzam stary rytuał na nowo, tworzę w niedzielę. Następnie WCINAM POLSKĘ z http://rodzinka2plus2.pl/, a teraz dzielę się z Wami! Zasmakujcie Polskę z nami!

PRZYGOTUJ!

NA CIASTO:

  • mąkę pszenną 0,25 kg
  • masło 0,100 kg
  • śmietanę 18% 1 łyżkę
  • jajko 1 szt
  • cukier puder 0,10 kg
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • cukier migdałowy lub wanilinowy 1 łyżeczka

NA FARSZ:

  • jabłka 4 szt większe
  • powidła śliwkowe 4 łyżki
  • rodzynki 50 g
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • odrobina wody

NA BEZĘ:

  • białka z 4 jajek
  • cukier puder 7 łyżek
  • ocet 1/2 łyżeczki
  • sól szczyptę

DO DZIEŁA:

  • masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto
  • włóż ciasto na 10 minut do lodówki
  • w kolejności obierz jabłka, pokrój w kostkę i podduś z cukrem, cynamonem, rodzynkami i odrobiną wody, aż zmiękną
  • białka na bezę ubij z octem i solą na pianę
  • do piany dodawaj powoli cukier puder i ubijaj cały czas na gładką bezę, później włóż ją do lodówki
  • ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę, tak by ciasto zachodziło na boki
  • piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut
  • upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka
  • na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego
  • gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i podpiekaj przez ok 30 minut

Teraz zrób kawę lub herbatę, zwołaj rodzinkę, zasiądźcie wygodnie w fotelach, na kanapach, na tarasie i poczujcie smak Polski! Wcinajcie ją ze smakiem! Ahoj!

Jabłecznik

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: