
Jabłecznikiem go zwą
Jabłecznikiem lub szarlotką także! Mowa, MOI DRODZY, o cieście, iście polskim, iście niedzielnym, cieście, które gościło w domach w niedzielę i święta niczym zaklęte w świętych księgach 🙂 Znowu odgruzowuję coś antycznego, dodaję odrobiny od siebie, tworzę ciasto, odtwarzam stary rytuał na nowo, tworzę w niedzielę. Następnie WCINAM POLSKĘ z http://rodzinka2plus2.pl/, a teraz dzielę się z Wami! Zasmakujcie Polskę z nami!
PRZYGOTUJ!
NA CIASTO:
- mąkę pszenną 0,25 kg
- masło 0,100 kg
- śmietanę 18% 1 łyżkę
- jajko 1 szt
- cukier puder 0,10 kg
- proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
- cukier migdałowy lub wanilinowy 1 łyżeczka
NA FARSZ:
- jabłka 4 szt większe
- powidła śliwkowe 4 łyżki
- rodzynki 50 g
- cukier 2 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
- odrobina wody
NA BEZĘ:
- białka z 4 jajek
- cukier puder 7 łyżek
- ocet 1/2 łyżeczki
- sól szczyptę
DO DZIEŁA:
- masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj resztę składników i zagnieć ciasto
- włóż ciasto na 10 minut do lodówki
- w kolejności obierz jabłka, pokrój w kostkę i podduś z cukrem, cynamonem, rodzynkami i odrobiną wody, aż zmiękną
- białka na bezę ubij z octem i solą na pianę
- do piany dodawaj powoli cukier puder i ubijaj cały czas na gładką bezę, później włóż ją do lodówki
- ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę, tak by ciasto zachodziło na boki
- piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut
- upieczone ciasto posmaruj powidłami, następnie wyłóż na nie jabłka
- na górę wyłóż bezę, możesz opalić ją palnikiem dla jeszcze lepszego smaku i efektu wizualnego
- gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i podpiekaj przez ok 30 minut
Teraz zrób kawę lub herbatę, zwołaj rodzinkę, zasiądźcie wygodnie w fotelach, na kanapach, na tarasie i poczujcie smak Polski! Wcinajcie ją ze smakiem! Ahoj!


