
TWARÓG ROZTOCZAŃSKI
Moi najmilsi, przez chwilę nie gotowaliśmy wspólnie, ale nie myślcie sobie, że nie mam dalszych pomysłów, czy też, że porzuciłem blogosferę. Nic z tych rzeczy. Głowę mam pełną pomysłów, a ręce pełne roboty, czas ucieka przez palce. I tak nadeszła upragniona wiosna, a już niedługo Wielkanoc zapuka do naszych drzwi! Piękne, radosne i wiosenne święta. Właśnie teraz nadchodzi czas na kulinarne przygotowania. Na każdym polskim stole wielkanocnym gości biały barszcz, a czy dodatkiem do każdego barszczu jest roztoczański twaróg? Od dzisiaj tak 🙂 Ponieważ na WCINAJ POLSKĘ ląduje pyszny, delikatny i aromatyczny twaróg roztoczański 🙂
PRZYGOTUJ:
- twaróg biały, półtłusty 0,7 kg
- lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
- majeranek suszony 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- kminek mielony 1/2 łyżeczki
- kminek cały 1/2 łyżeczki
DO DZIEŁA:
- ser pokrusz do miski, następnie dodaj wszystkie zioła i przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj
- gotowy ser formuj w krążki, koniecznie wcześniej zwilż dłonie w wodzie!
- jeżeli ser chcesz podać tak, jak ja do barszczu białego, zrób go tydzień przed Świętami, potem zawiń w gazę lub pergamin i pozostaw do wysuszenia (tak, tak, tak, to już teraz :-))
- jeżeli nie możesz się powstrzymać i twarogiem roztoczańskim chcesz urozmaicić kanapki, to uformowane krążki obtocz w innych przyprawach np. pieprzu cytrynowym, papryce słodkiej, cebulce suszonej, majeranku i przechowuj je w lodówce.
Kochani koniecznie dajcie znać, jak planujecie wykorzystać ten przepis, a następnie podzielcie się ze mną fotkami na Instagramie, dodając hashtag #wcinajpolske! Wcinajmy Polskę na Wielkanoc! 🙂


