
Pomarańczowa baba wielkanocna
Jedni robią mazurki, inni lubują się w sernikach, a my wprost uwielbiamy baby. Puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne ciasta, które idealnie współgrają ze świątecznym, bardzo polskim, wielkanocnym stołem. Naszym też, bo te proste ciasta mają w sobie coś magicznego, właściwego tylko dla czasu świątecznego 🙂
PRZYGOTUJ:
- mąkę pszenną 0,35 kg
- cukier puder 0,15 kg
- masło 0,12 kg + do wysmarowania formy
- jajka 2 całe i 1 żółtko
- mleko 1 szklankę około 200 ml
- drożdże 0,07 kg
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- żurawinę suszoną 0,05 kg
- rodzynki 0,05 kg
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- bułkę tartą do posypania formy
DO DZIEŁA:
- mleko lekko podgrzej, a w trakcie rozprowadź w nim drożdże, następnie odstaw, niech chwilę pogarują
- do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, potem dokładnie zamieszaj
- do wyżej wymienionej mieszanki dodaj roztopione, przestudzone masło, mleko z drożdżami, jajka, sok i skórkę z jednej pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być gęste, jego konsystencja powinna przypominać ciasto na racuchy, a gdy jest za rzadkie, dodaj do niego mąki
- do gotowego ciasta dodaj obtoczone w mące żurawinę i rodzynki, potem przełóż całość do wysmarowanej blachy na babkę. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut
- po 10 min. włóż blachę z ciastem do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz do suchego patyczka (przez około 30 minut)
Gotową babę najlepiej polej lukrem pomarańczowym przygotowanym z soku z pomarańczy i cukru pudru. Mój dom pachnie już babą wielkanocną, ale ta nie dotrwa do Niedzieli i przede mną jeszcze jedna, a może dwie pyszne. Do kawki podczas porządkowania jest idealna. Wcinamy kochani, wcinamy Polskę!

