Słodkości,  Świąteczne

Pomarańczowa baba wielkanocna

Jedni robią mazurki, inni lubują się w sernikach, a my wprost uwielbiamy baby. Puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne ciasta, które idealnie współgrają ze świątecznym, bardzo polskim, wielkanocnym stołem. Naszym też, bo te proste ciasta mają w sobie coś magicznego, właściwego tylko dla czasu świątecznego 🙂   

PRZYGOTUJ:

  • mąkę pszenną 0,35 kg
  • cukier puder 0,15 kg
  • masło 0,12 kg + do wysmarowania formy
  • jajka 2 całe i 1 żółtko
  • mleko 1 szklankę około 200 ml
  • drożdże 0,07 kg
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • żurawinę suszoną 0,05 kg
  • rodzynki 0,05 kg
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • bułkę tartą do posypania formy

DO DZIEŁA:

  • mleko lekko podgrzej, a w trakcie rozprowadź w nim drożdże, następnie odstaw, niech chwilę pogarują
  • do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, potem dokładnie zamieszaj
  • do wyżej wymienionej mieszanki dodaj roztopione, przestudzone masło, mleko z drożdżami, jajka, sok i skórkę z jednej pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być gęste, jego konsystencja powinna przypominać ciasto na racuchy, a gdy jest za rzadkie, dodaj do niego mąki
  • do gotowego ciasta dodaj obtoczone w mące żurawinę i rodzynki, potem przełóż całość do wysmarowanej blachy na babkę. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut
  • po 10 min. włóż blachę z ciastem do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz do suchego patyczka (przez około 30 minut)

Gotową babę najlepiej polej lukrem pomarańczowym przygotowanym z soku z pomarańczy i cukru pudru. Mój dom pachnie już babą wielkanocną, ale ta nie dotrwa do Niedzieli i przede mną jeszcze jedna, a może dwie pyszne. Do kawki podczas porządkowania jest idealna. Wcinamy kochani, wcinamy Polskę!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: