
Terrina jajeczna z wędzonym łososiem
Wielkanoc coraz bliżej, dom zaczyna błyszczeć, ozdobne zajączki, baranki i jajka wkoło, malowanie pisanek już zaplanowane, dzieci nie mogą się doczekać. Zapachniało już babą wielkanocną, czas na pyszny pasztet. Gwarantuję Wam zrobi furorę na każdym polskim, wielkanocnym stole. Zaczynamy!
PRZYGOTUJ:
- jajka 18 szt
- śmietankę 30% 300 ml
- koperek siekany 1 łyżkę
- szczypiorek siekany 1 łyżkę
- łosoś wędzony 100 g pokrojony w kostkę
- sól pieprz do smaku
- majonez 1 łyżkę
- żelatynę 8 łyżeczek
- chrzan 1 i 1/2 łyżki
- kurkumę do koloru
- blaszkę pasztetówkę
DO DZIEŁA:
- jajka ugotuj na twardo, obierz, a następnie oddziel białka od żółtek
- białka zmiksuj blenderem, w trakcie wlewając 150 ml śmietanki 30%, dodaj także chrzan
- teraz zmiksuj żółtka blenderem z dodatkiem 150 ml śmietanki 30% i 1 łyżką majonezu, odrobiną kurkumy, solą i pieprzem
- białka dopraw do smaku solą i pieprzem, a potem dodaj posiekany szczypiorek
- do żółtek dorzuć posiekany koper i pokrojonego łososia
- żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj po połowie do jednej i drugiej masy, ciągle mieszając
- następnie gotowe masy przełóż do blaszki, najpierw masa z białek, na nią masa z żółtek
- na wierzchu możesz dekoracyjnie ułożyć łososia lub posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem
- gotową terrinę włóż do lodówki, aby stężała
Podaj z sosem koperkowym lub sosem chrzanowym. Czy tylko mi się wydaje, że jest to idealna przekąska na uroczyste, wielkanocne śniadanie? U nas na pewno zajmie jedno z czołowych miejsc. Wcinaj Polskę poleca się na Wielkanoc!


