Świąteczne

Terrina jajeczna z wędzonym łososiem

Wielkanoc coraz bliżej, dom zaczyna błyszczeć, ozdobne zajączki, baranki i jajka wkoło, malowanie pisanek już zaplanowane, dzieci nie mogą się doczekać. Zapachniało już babą wielkanocną, czas na pyszny pasztet. Gwarantuję Wam zrobi furorę na każdym polskim, wielkanocnym stole. Zaczynamy!

PRZYGOTUJ:

  • jajka 18 szt
  • śmietankę 30% 300 ml
  • koperek siekany 1 łyżkę
  • szczypiorek siekany 1 łyżkę
  • łosoś wędzony 100 g pokrojony w kostkę
  • sól pieprz do smaku
  • majonez 1 łyżkę
  • żelatynę 8 łyżeczek
  • chrzan 1 i 1/2 łyżki
  • kurkumę do koloru
  • blaszkę pasztetówkę

DO DZIEŁA:

  • jajka ugotuj na twardo, obierz, a następnie oddziel białka od żółtek
  • białka zmiksuj blenderem, w trakcie wlewając 150 ml śmietanki 30%, dodaj także chrzan
  • teraz zmiksuj żółtka blenderem z dodatkiem 150 ml śmietanki 30% i 1 łyżką majonezu, odrobiną kurkumy, solą i pieprzem
  • białka dopraw do smaku solą i pieprzem, a potem dodaj posiekany szczypiorek
  • do żółtek dorzuć posiekany koper i pokrojonego łososia
  • żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj po połowie do jednej i drugiej masy, ciągle mieszając
  • następnie gotowe masy przełóż do blaszki, najpierw masa z białek, na nią masa z żółtek
  • na wierzchu możesz dekoracyjnie ułożyć łososia lub posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem
  • gotową terrinę włóż do lodówki, aby stężała

Podaj z sosem koperkowym lub sosem chrzanowym. Czy tylko mi się wydaje, że jest to idealna przekąska na uroczyste, wielkanocne śniadanie? U nas na pewno zajmie jedno z czołowych miejsc. Wcinaj Polskę poleca się na Wielkanoc!


Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: