Chłodnik litewski
Sezon wiosennej kuchni uważam za otwarty! Ale, ale…miało być o kuchni staropolskiej, a na tapecie coś litewskiego? Jakże to mylne, chłodnik litewski to danie serwowane owszem w kuchni litewskiej, ale także polskiej, staropolskiej. Ówcześnie znanym, jako chłodziec. Odmian chłodnika mamy wiele, niejednokrotnie podkreślałem tu, że zupy kuchni staropolskiej miały sycić, nie inaczej było z chłodnikiem, do którego dodawano pieczone mięsiwa. Dodatkowo nasz litewski w wersji staropolskiej musiał mieć smak i kwaśny i winny. Zupę zakwaszano buraczanym kwasem lub wodą z kiszonych ogórków. Zobaczcie koniecznie, jak jest dzisiaj.
PRZYGOTUJ:
Botwinka 1 pęczek
- średnie buraki 3 szt
- świeżego, długiego ogórka
- rzodkiewkę 2 pęczki
- kefir 1 l
- śmietanę 18% 0,5 l
- posiekany koperek 6 łyżek
- posiekany szczypiorek 6 łyżek
- świeży czosnek posiekany drobno lub stary 4 ząbki
- sól pieprz do smaku
- cukier 2 łyżki + do smaku
- ocet 2 łyżki + do smaku
DO DZIEŁA:
- botwinkę oczyść z liści i posiekaj w drobną kostkę (jeżeli przy botwince są buraki, obierz je, a potem zetrzyj na tarce do jarzyn)
- przygotowane buraki obierz, zetrzyj również na tarce
- botwinkę i starte buraki zalej wodą, tak by przykryła warzywa, następnie dodaj 2 łyżki octu i cukru, wszystko zagotuj, a następnie wystudź
- w kolejności zetrzyj ogórki i rzodkiewkę na tarce do jarzyn, a potem dodaj do odrodzonych buraków
- do warzyw dodaj kefir, śmietanę, koperek, szczypiorek, posiekany czosnek
- całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem
Podawaj chłodnik z ziemniakami i gotowanym jajkiem. Najlepiej będzie smakował w iście wiosennej scenerii. Razem WCINAJMY POLSKĘ i cieszmy się pierwszymi wiosennymi smakami! Ahoj przygodo!