Zupy

Chłodnik litewski

Sezon wiosennej kuchni uważam za otwarty! Ale, ale…miało być o kuchni staropolskiej, a na tapecie coś litewskiego? Jakże to mylne, chłodnik litewski to danie serwowane owszem w kuchni litewskiej, ale także polskiej, staropolskiej. Ówcześnie znanym, jako chłodziec. Odmian chłodnika mamy wiele, niejednokrotnie podkreślałem tu, że zupy kuchni staropolskiej miały sycić, nie inaczej było z chłodnikiem, do którego dodawano pieczone mięsiwa. Dodatkowo nasz litewski w wersji staropolskiej musiał mieć smak i kwaśny i winny. Zupę zakwaszano buraczanym kwasem lub wodą z kiszonych ogórków. Zobaczcie koniecznie, jak jest dzisiaj.

PRZYGOTUJ:

Botwinka 1 pęczek

  • średnie buraki 3 szt
  • świeżego, długiego ogórka
  • rzodkiewkę 2 pęczki
  • kefir 1 l
  • śmietanę 18% 0,5 l
  • posiekany koperek 6 łyżek
  • posiekany szczypiorek 6 łyżek
  • świeży czosnek posiekany drobno lub stary 4 ząbki
  • sól pieprz do smaku
  • cukier 2 łyżki + do smaku
  • ocet 2 łyżki + do smaku

DO DZIEŁA:

  • botwinkę oczyść z liści i posiekaj w drobną kostkę (jeżeli przy botwince są buraki, obierz je, a potem zetrzyj na tarce do jarzyn)
  • przygotowane buraki obierz, zetrzyj również na tarce
  • botwinkę i starte buraki zalej wodą, tak by przykryła warzywa, następnie dodaj 2 łyżki octu i cukru, wszystko zagotuj, a następnie wystudź
  • w kolejności zetrzyj ogórki i rzodkiewkę na tarce do jarzyn, a potem dodaj do odrodzonych buraków
  • do warzyw dodaj kefir, śmietanę, koperek, szczypiorek, posiekany czosnek
  • całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem

Podawaj chłodnik z ziemniakami i gotowanym jajkiem. Najlepiej będzie smakował w iście wiosennej scenerii. Razem WCINAJMY POLSKĘ i cieszmy się pierwszymi wiosennymi smakami! Ahoj przygodo!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: