Słodkości

Blok czekoladowy z suszonymi owocami

Znacie uczucie pojawiającego się nagle głodu. Głodu na coś bardzo, bardzo, bardzo słodkiego? Mi to uczucie towarzyszy od dzieciństwa. Jako maluch przeszukiwałem szafki, szuflady, a gdy nic nie znalazłem, wołałem “mamo”, “babciu”… A za chwilę, w mgnieniu oka, w jakiś magiczny sposób pojawiał się on – blok czekoladowy, sto razy lepszy od czekolady, cukierka, czy też lizaka, bezkonkurencyjny w szeregu ciast. Przyznaję się, zapomniałem, zagruzowałem samodzielnie ten przepis. Kiedy w ostatnich dniach układałem manu dla dzieci, nagle mnie olśniło… Przecież blok czekoladowy dobry jest na wszystko. Gotowi na wykopaliska z wcinajpolske.pl?

PRZYGOTUJ:

  • mleko pełne w proszku 0,50 kg
  • 3 podwójne opakowania herbatników
  • 5 łyżek kakao
  • 2 szklanki cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • pół szklanki wody
  • śliwki suszone pokrojone 2 łyżki
  • żurawina suszona 2 łyżki
  • orzechy włoskie posiekane 2 łyżki

DO DZIEŁA:

  • do garnka wlej wodę, a następnie podgrzej ją, w trakcie dodając masło, po to, by je rozpuścić
  • powyższą mieszankę połącz z cukrem, mieszaj nieustannie i dodaj kakao
  • całość przelej do miski i miksuj, w trakcie dodaj mleko w proszku
  • jak tylko wszystkie składniki połączą się, a masa będzie miała jeszcze lejącą konsystencję, dodaj suszone owoce i pokruszone herbatniki, wymieszaj
  • gotową masę przełóż do formy np. takiej, jak na pasztet i schłodź

Poczekaj, aż całość zastygnie. Podziel się tymi wyjątkowym smakiem z najbliższymi, a będzie jeszcze pyszniej! Wcinajcie Polskę kochani!

Blok czekoladowy

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: