Jabłczanka z papierówek
Znowu winny jestem Wam wyjaśnienia, ale kochani nie dzisiaj. No może kilka słów, o, tylko to, że pochłonęła mnie do reszty praca nad rozwojem zawodowym. Jej efekty już niebawem. Tymczasem na moim blogu nie pojawiło się nic letniego, a ta piękna pora roku w pełni. Dlatego dzisiaj opowiem Wam, jak wykorzystać dobroci sadu i przygotować lekką, letnią i orzeźwiającą zupę z papierówek.
PRZYGOTUJ:
- papierówki 1 kg
- goździki 4 sztuki
- cynamon laska 1 szt.
- cynamon mielony 1/2 łyżeczki
- kardamon mielony 1/2 łyżeczki
- masło 0,10 kg
- cukier z wanilią 1/2 łyżeczki
- ziemniaki młode 4 szt.
- śmietana 18% 0,3 l
- cukier do smaku
- otarta skórka z cytryny
- woda
- anyż gwiazdka 2 szt.
DO DZIEŁA:
- obierz jabłka i wydrąż środki – absolutnie nie wyrzucaj obierek i gniazd nasiennych – następnie pokrój jabłka w kostkę
- pozostawione obierki z gniazdami zalej wodą, tak aby ta je przykryła, potem dodaj gwiazdki anyżu, goździki, korę cynamonu i gotuj przez 15 min
- w tym czasie wyszoruj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w mundurkach
- po minionych 15 minutach przecedź i dodaj do wywaru jabłka pokrojone w kostkę, gotuj dalej, do momentu aż jabłka rozgotują się
- zupę dopraw cynamonem, kardamonem, otartą skórką z cytryny i cukrem
- zahartować śmietanę (połączyć ją z gorącym wywarem w misce), następnie dolać ją do garnka, dorzucić masło
- ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż na maśle wraz z dwoma łyżkami jabłek, całość niech się zarumieni
- zupę podaj z ziemniakami i jabłkami lub jak bardziej wolisz, z makaronem
Jak Wam się podoba jabłczanka w takim wydaniu? Dajcie znać koniecznie! Przysmak lata w bardzo, a to bardzo prostym wydaniu, mam nadzieję, że zagości w Waszych kuchniach na dobre. Do następnego moi mili!