Jagodzianki
Dzisiaj o tym, co najlepsze w polskich lasach, czyli o pysznych jagódkach. Na jagody czekamy bardzo długo, a cieszą nas tylko przez chwilę. Kochani, dlatego trzeba się bardzo spieszyć! My pospieszyliśmy i zrobiliśmy coś niezwykle pysznego, coś co cieszy nas, dorosłych, przywołując wspomnienia naszego dzieciństwa, a także nasze żarłoczki, które chętnie poznają smaki, którymi zachwycają się ich rodzice. Jagódki znikają z lasów, jagodzianki z naszych talerzy 🙂 Szybko zbierajcie jagody, jagodzianki nie mogą czekać!
PRZYGOTUJ:
- mąka pszenna 0,6 kg
- mleko 150 ml
- margaryna lub masło 1 kostka 200 g
- cukier puder 100 g
- cukier migdałowy 1 łyżeczka
- cukier z wanilią 1 łyżeczka
- jajko 2 szt.
- świeże drożdże 50 g
- świeże jagody 300 g
- cukier 100 g
KRUSZONKA:
- cukier 1/2 szklanki
- mąka 1/4 szklanki
- masło 1/2 kostki
DO DZIEŁA:
- podgrzej mleko, następnie rozpuść w nim drożdże
- zetrzyj na tarce masło lub margarynę, przesiej mąkę, potem wszystko wymieszaj i połącz z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem z wanilią, do całości dolej mleko z drożdżami
- gotowe ciasto odstaw na ok. 20 min., niech urośnie
- w tym czasie zrób kruszonkę, łącząc wszystkie przygotowane wcześniej elementy do kruszonki
- po upływie wspomnianych 20 min. zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm, następnie wycinaj kółka
- jagody wymieszaj z cukrem kładź dogodną ilość na ciasto, a teraz formuj bułeczki
- odstaw je na 15 min, muszą urosnąć, po tym czasie, posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem, posyp kruszonką
- wstaw je do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz do momentu zarumienienia (ok. 15 min.)
Tak niewiele trzeba, aby sprawić sobie smaczną radość 🙂 Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały.