Kartacze, Cepeliny, Szare kluski
Witam Was po świątecznej przerwie. Mam nadzieję, że smakowaliście tradycyjnych, polskich potraw. My smakowaliśmy i tak się rozsmakowaliśmy, że w głowie urodziło się mnóstwo pomysłów na zapomniane potrawy z rożnych regionów naszego pięknego kraju. Dziś przepis na potrawę popularną w północno-wschodniej Polsce. Mowa o kartaczu, którego zwą cepelinem. Jest to klusek przygotowany z ziemniaków surowych i gotowanych, często nadziewany mięsem lub kiszoną kapustą. Na Lubelszczyźnie znany jest jako kartacz faszerowany kaszą gryczaną i serem, podawane ze skwarkami lub podsmażaną cebulką i kwaśną śmietaną. Zapraszam do wspólnego gotowania:
PRZYGOTUJ:
- ziemniaki mączyste 2 kg
- cebulę 2 szt.
- łopatkę wieprzową mieloną 0,5 kg
- mąkę ziemniaczaną około 4 łyżki
- mąkę pszenną 3 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- smalec lub olej do smażenia
- lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
PRZYSTĄP DO DZIAŁANIA:
- ziemniaki obierz i podziel na dwie części
- jedną część ugotuj i przeciśnij przez praskę
- drugą część zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane i odciśnij przez gazę (wody nie wylewaj, tylko odstaw na bok, pozwól osiąść skrobi)
- ugotowane ziemniaki połącz z ziemniakami tartymi, wyrównaj i podziel na 4 części. Wyjmij jedną część ziemniaków i rozłóż na pozostałych ziemniakach, a w powstały dołek wsyp mąkę i dodaj skrobię z odlanej wody – wyrób ciasto (z gotowego ciasta zrób kulkę i wrzuć na wrzątek aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę)
- cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do mielonej łopatki
- łopatkę dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonymi ziołami
- ciasto ziemniaczane uformuj w kształcie wałka i pokrój nożem na plastry, następnie rozpłaszcz je ręką
- placki nadziej farszem mięsnym, zlep boki formując owalny kształt
- kartacze gotuj w osolonej wodzie partiami na bardzo małym ogniu!!! od wypłynięcia około 6 minut
- gotowe kartacze podaj ze skwarkami lub podsmażaną cebulą i kwaśna śmietaną.
Kartacze to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Jeżeli jeszcze nie widzieliście, jak dzieciom trzęsą się uszy przy jedzeniu, to polecam zrobić kartacze i obserwować to niezwykłe konsumpcyjne show 🙂