Dania z ziemniaków

Kartacze, Cepeliny, Szare kluski

 Witam Was po świątecznej przerwie. Mam nadzieję, że smakowaliście tradycyjnych, polskich potraw. My smakowaliśmy i tak się rozsmakowaliśmy, że w głowie urodziło się mnóstwo pomysłów na zapomniane potrawy z rożnych regionów naszego pięknego kraju. Dziś przepis na potrawę popularną w północno-wschodniej Polsce. Mowa o kartaczu, którego zwą cepelinem. Jest to klusek przygotowany z ziemniaków surowych i gotowanych, często nadziewany mięsem lub kiszoną kapustą. Na Lubelszczyźnie znany jest jako kartacz faszerowany kaszą gryczaną i serem, podawane ze skwarkami lub podsmażaną cebulką i kwaśną śmietaną. Zapraszam do wspólnego gotowania:

PRZYGOTUJ:

  • ziemniaki mączyste 2 kg 
  • cebulę 2 szt.
  • łopatkę wieprzową mieloną 0,5 kg
  • mąkę ziemniaczaną około 4 łyżki 
  • mąkę pszenną 3 łyżki 
  • czosnek 3 ząbki  
  • smalec lub olej do smażenia 
  • lubczyk suszony 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka 
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 

PRZYSTĄP DO DZIAŁANIA:

  • ziemniaki obierz i podziel na dwie części
  • jedną część ugotuj i przeciśnij przez praskę 
  • drugą część zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane i odciśnij przez gazę (wody nie wylewaj, tylko odstaw na bok, pozwól osiąść skrobi) 
  • ugotowane ziemniaki połącz z ziemniakami tartymi, wyrównaj i podziel na 4 części. Wyjmij jedną część ziemniaków i rozłóż na pozostałych ziemniakach, a w powstały dołek wsyp mąkę i dodaj skrobię z odlanej wody – wyrób ciasto (z gotowego ciasta zrób kulkę i wrzuć na wrzątek aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę)
  • cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do mielonej łopatki 
  • łopatkę dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonymi ziołami 
  • ciasto ziemniaczane uformuj w kształcie wałka i pokrój nożem na plastry, następnie rozpłaszcz je ręką
  • placki nadziej farszem mięsnym, zlep boki formując owalny kształt
  • kartacze gotuj w osolonej wodzie partiami na bardzo małym ogniu!!! od wypłynięcia około 6 minut 
  • gotowe kartacze podaj ze skwarkami lub podsmażaną cebulą i kwaśna śmietaną.

Kartacze to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Jeżeli jeszcze nie widzieliście, jak dzieciom trzęsą się uszy przy jedzeniu, to polecam zrobić kartacze i obserwować to niezwykłe konsumpcyjne show 🙂

 

 

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: