wcinajpolske.pl
Kartacze, Cepeliny, Szare kluski ⋆ WCINAJ POLSKĘ
Witam Was po świątecznej przerwie. Mam nadzieję, że smakowaliście tradycyjnych, polskich potraw. My smakowaliśmy i tak się rozsmakowaliśmy, że w głowie urodziło się mnóstwo pomysłów na zapomniane potrawy z rożnych regionów naszego pięknego kraju. Dziś przepis na potrawę popularną w północno-wschodniej Polsce. Mowa o kartaczu, którego zwą cepelinem. Jest to klusek przygotowany z ziemniaków surowych i gotowanych, często nadziewany mięsem lub kiszoną kapustą. Na Lubelszczyźnie znany jest jako kartacz faszerowany kaszą gryczaną i serem, podawane ze skwarkami lub podsmażaną cebulką i kwaśną śmietaną. Zapraszam do wspólnego gotowania: PRZYGOTUJ: ziemniaki mączyste 2 kg cebulę 2 szt. łopatkę wieprzową mieloną 0,5 kg mąkę ziemniaczaną około 4 łyżki mąkę pszenną 3 łyżki czosnek 3 ząbki smalec lub olej do smażenia lubczyk suszony 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka sól do smaku pieprz do smaku PRZYSTĄP DO DZIAŁANIA: ziemniaki obierz i podziel na dwie części jedną część ugotuj i przeciśnij przez praskę drugą część zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane i odciśnij przez gazę (wody nie wylewaj, tylko odstaw na bok, pozwól osiąść skrobi) ugotowane ziemniaki połącz z ziemniakami tartymi, wyrównaj i podziel na 4 części. Wyjmij jedną część ziemniaków i rozłóż na pozostałych ziemniakach, a w powstały dołek wsyp mąkę i dodaj skrobię z odlanej wody – wyrób ciasto (z gotowego ciasta zrób kulkę i wrzuć na wrzątek aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie, jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj mąkę) cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do mielonej łopatki łopatkę dopraw solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonymi ziołami ciasto ziemniaczane uformuj w kształcie wałka i pokrój nożem na plastry, następnie rozpłaszcz je ręką placki nadziej farszem mięsnym, zlep boki formując owalny kształt kartacze gotuj w osolonej wodzie partiami na bardzo małym ogniu!!! od wypłynięcia około 6 minut gotowe kartacze podaj ze skwarkami lub podsmażaną cebulą i kwaśna śmietaną. Kartacze to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Jeżeli jeszcze nie widzieliście, jak dzieciom trzęsą się uszy przy jedzeniu, to polecam zrobić kartacze i obserwować to niezwykłe konsumpcyjne show 🙂