WYPIEKI

Piernik na szybko z czekoladą i powidłami śliwkowymi

Wstaję rano, patrzę na kalendarz, Wigilia za dwa dni, świątecznego piernika brak… Piernika pachnącego migdałami, cynamonem, miodem, przełożonego powidłami śliwkowymi. Szybkie szperanie po lodówce, odgrzebanie przypraw i jest, jest pomysł! 🙂 Efekt tego poranka, wyporny – piernik jest wilgotny, słodki i korzenny. Do dzieła!

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę:

  • masło 125 g
  • cukier 200 g
  • cukier migdałowy lub cukier wanilinowy 1 mała paczka
  • przyprawę do piernika 4 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • miód 2 łyżki
  • czekoladę gorzką 1 tabliczka
  • sodę oczyszczoną 1 łyżeczka
  • mleko 230 ml
  • mąkę 280 g
  • powidła śliwkowe 1 łyżka do ciasta i dodatkowo do przełożenia około 6 łyżek (może być dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy)
  • żurawinę suszoną 2 łyżki
  • mieszankę studencką lub inne orzechy 2 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • czekoladę rozpuszczoną lub cukier puder do dekoracji

ZAKASAJ RĘKAWY I DZIAŁAJ:

  • masło, miód i cukier rozpuść w garnku
  • do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, cukier migdałowy lub wanilinowy, cynamon, powidła śliwkowe 2 łyżki (lub inny dżem) mleko – całość podgrzej ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników
  • zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę oczyszczona (masa zapieni się)
  • jajka ubij na puszysto, dodaj do powstałej masy, połącz z mąką oraz bakaliami
  • całość wlej do wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszki keksówki
  • ciasto wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz bez termoobiegu przez 50 minut (po upływie 50 minut sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe jeśli nie, dopiecz chwilę)
  • gdy ciasto jest gotowe, ostudź, przekrój wzdłuż i przełóż powidłami.

Moi drodzy smacznego! Niech te Święta będą iście piernikowe!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: