Piernik na szybko z czekoladą i powidłami śliwkowymi
Wstaję rano, patrzę na kalendarz, Wigilia za dwa dni, świątecznego piernika brak… Piernika pachnącego migdałami, cynamonem, miodem, przełożonego powidłami śliwkowymi. Szybkie szperanie po lodówce, odgrzebanie przypraw i jest, jest pomysł! 🙂 Efekt tego poranka, wyporny – piernik jest wilgotny, słodki i korzenny. Do dzieła!
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę:
- masło 125 g
- cukier 200 g
- cukier migdałowy lub cukier wanilinowy 1 mała paczka
- przyprawę do piernika 4 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
- miód 2 łyżki
- czekoladę gorzką 1 tabliczka
- sodę oczyszczoną 1 łyżeczka
- mleko 230 ml
- mąkę 280 g
- powidła śliwkowe 1 łyżka do ciasta i dodatkowo do przełożenia około 6 łyżek (może być dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy)
- żurawinę suszoną 2 łyżki
- mieszankę studencką lub inne orzechy 2 łyżki
- jajka 2 szt.
- czekoladę rozpuszczoną lub cukier puder do dekoracji
ZAKASAJ RĘKAWY I DZIAŁAJ:
- masło, miód i cukier rozpuść w garnku
- do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, cukier migdałowy lub wanilinowy, cynamon, powidła śliwkowe 2 łyżki (lub inny dżem) mleko – całość podgrzej ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników
- zdejmij garnek z palnika i dodaj sodę oczyszczona (masa zapieni się)
- jajka ubij na puszysto, dodaj do powstałej masy, połącz z mąką oraz bakaliami
- całość wlej do wysmarowanej lub wyłożonej pergaminem blaszki keksówki
- ciasto wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz bez termoobiegu przez 50 minut (po upływie 50 minut sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe jeśli nie, dopiecz chwilę)
- gdy ciasto jest gotowe, ostudź, przekrój wzdłuż i przełóż powidłami.
Moi drodzy smacznego! Niech te Święta będą iście piernikowe!