Potrawy wigilijne,  Świąteczne

Roztoczańskie śledzie wigilijne

Przyszedł czas na przygotowanie wigilijnego śledzia. Podczas prawdziwie polskiej kolacji wigilijnej nie może go zabraknąć. W każdym domu pojawiają się śledzie przygotowane na różne sposoby. Przedstawiamy dwa nasze ulubione sposoby na przygotowanie śledzi. Pierwszy to śledzie po roztoczańsku, marynowane w oleju lnianym z dodatkiem suszonej żurawiny, orzechów, lubczyku, majeranku, cytryny i czosnku. Drugie to śledzie z grzybami czosnkiem, majerankiem i olejem z rydzyka. Oba przepisy bardzo mocno zakorzenione w kuchni polskiej, bardzo proste do przygotowania, ale dające niesamowite wrażenia smakowe. Zapraszam Was, dajcie porwać się tym smakom i aromatom!

Roztoczańskie śledzie z żurawiną, olejem lnianym, ziołami i orzechami

PRZYGOTUJ składniki na około 5 porcji

  • filety śledziowe a’la matias 5 szt.
  • żurawinę suszoną 2 łyżki
  • mieszankę studencką (bakalie) 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • majeranek suszony do smaku
  • lubczyk suszony do smaku
  • czosnek niedźwiedzi suszony do smaku
  • cytrynę obraną, pokrojoną w plastry 1szt.
  • olej lniany około 150 ml.

4 KROKI:

  • filety śledziowe mocz w zimnej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soku z cytryny (około 2 godziny)
  • odsolone filety pokrój na kawałki
  • pokrojone śledzie układaj w słoiku na przemian z żurawiną, mieszanką studencką, ziołami, pokrojonym czosnkiem i cytryną
  • całość zalej olejem lnianym

Śledzie marynowane z grzybami, czosnkiem, majerankiem, olejem z rydzyka

PRZYGOTUJ składniki na około 5 porcji:

  • filety śledziowe a’la matias 5 szt.
  • grzyby marynowane (opieńki lub borowiki)
  • czosnek 3 duże ząbki
  • majeranek do smaku
  • olej z rydzyka lub rzepakowy 150 ml
  • ocet jabłkowy 50 ml
  • cukier 1/2 łyżeczki

DO DZIEŁA:

  • filety śledziowe namocz zgodnie z wytycznymi z przepisu powyżej
  • odsolone filety pokrój, ułóż w słoiku na przemian z grzybami, czosnkiem i majerankiem
  • ocet wymieszaj z cukrem i dodaj do śledzi
  • całość zalej olejem
  • gotowe śledzie wstaw do lodówki na około 2 dni

Śledzie gotowe, oczekujemy na Święta! A jak u Was?

Smacznego!!!!!!!!

ś


Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: