Bez kategorii

Piróg Biłgorajski w cieście krucho drożdżowym

Dzisiaj zabieram Was w podróż kulinarną po naszym pięknym Roztoczu. Roztocze smakuje kaszą gryczaną, pachnie miodami i olejem rzepakowym. Moim ulubionym widokiem polskiej roztoczańskiej wsi jest żółty horyzont, horyzont zasiany rzepakiem, horyzont z którego słychać szum pracujących pszczół.  Właśnie na Roztoczu lata temu powstał piróg biłgorajski zwany “łysym”, wypiekany był z kaszy gryczanej z dodatkiem ziemniaków, twarogu, kwaśnej śmietany, jajek i skwarek ze słoniny. Wersja wzbogacona “łysego” urozmaicona jest otoczką z ciasta krucho-drożdżowego, tak zwaną chrupką skórką. Piróg jest wizytówką Roztocza, wypiekany tutaj bardzo często zachwyca turystów połączeniem smaków. Podajemy go na zimno z kwaśnym mlekiem lub na ciepło, obsmażonego na maśle bądź smalcu. Zapraszam do wspólnego gotowania!

PRZYGOTUJ:

  • mąkę pszenną 0,3 kg
  • mąkę pszenną pełnoziarnistą 0,2 kg
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 1 łyżeczkę
  • masło 1 kostkę
  • kwaśną śmietanę 3 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • sól 1 łyżeczkę
  • mleko ciepłe 50 ml

PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA FARSZ: 

  • ziemniaki obrane pokrojone w kostkę 0 ,2  kg
  • kaszę gryczaną 0,4kg
  • ser twaróg 0,2 kg
  • jajka 3 szt.
  • sól do smaku
  • kwaśną śmietanę 2 łyżki
  • opcjonalnie posiekaną miętę

ROBIMY CIASTO:

  • w ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem
  • mąkę przesiej do misy i zetrzyj do niej masło
  • do mąki i masła dodaj sól, jajka, kwaśną śmietanę i mleko z drożdżami, zagnieć ciasto
  • gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut, aby urosło

A TERAZ FARSZ:

  • ziemniaki zalej wodą, tak, by je przykryła, posól i gotuj do miękkości, odcedź
  • do ziemniaków dodaj kaszę, przykryj, kasza powinna wchłonąć wodę
  • do kaszy i ziemniaków dodaj jajka, pokruszony twaróg, kwaśną śmietanę i opcjonalnie miętę, wyrób farsz, doprawiając go solą i pieprzem wedle gustu

POŁĄCZ W CAŁOŚĆ:

  • ciasto podziel na dwie części, obie części wałkuj na kształt prostokąta, wyłóż nimi blaszki keksówki, tak, abyś bokiem ciasta przykrył farsz
  • na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz i przykryj bokiem bokiem ciasta, zlep
  • gotowe pirogi posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min na środkowej półce w piekarniku.

U mnie w domu króluje wersja wytrawna, ta ze śmietaną i kwaśnym mlekiem. Dajcie koniecznie znać, czy poczuliście jak smakuje nasze Roztocze!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: