Piróg Biłgorajski w cieście krucho drożdżowym
Dzisiaj zabieram Was w podróż kulinarną po naszym pięknym Roztoczu. Roztocze smakuje kaszą gryczaną, pachnie miodami i olejem rzepakowym. Moim ulubionym widokiem polskiej roztoczańskiej wsi jest żółty horyzont, horyzont zasiany rzepakiem, horyzont z którego słychać szum pracujących pszczół. Właśnie na Roztoczu lata temu powstał piróg biłgorajski zwany “łysym”, wypiekany był z kaszy gryczanej z dodatkiem ziemniaków, twarogu, kwaśnej śmietany, jajek i skwarek ze słoniny. Wersja wzbogacona “łysego” urozmaicona jest otoczką z ciasta krucho-drożdżowego, tak zwaną chrupką skórką. Piróg jest wizytówką Roztocza, wypiekany tutaj bardzo często zachwyca turystów połączeniem smaków. Podajemy go na zimno z kwaśnym mlekiem lub na ciepło, obsmażonego na maśle bądź smalcu. Zapraszam do wspólnego gotowania!
PRZYGOTUJ:
- mąkę pszenną 0,3 kg
- mąkę pszenną pełnoziarnistą 0,2 kg
- drożdże 5 dkg
- cukier 1 łyżeczkę
- masło 1 kostkę
- kwaśną śmietanę 3 łyżki
- jajka 2 szt.
- sól 1 łyżeczkę
- mleko ciepłe 50 ml
PRZYGOTUJ SKŁADNIKI NA FARSZ:
- ziemniaki obrane pokrojone w kostkę 0 ,2 kg
- kaszę gryczaną 0,4kg
- ser twaróg 0,2 kg
- jajka 3 szt.
- sól do smaku
- kwaśną śmietanę 2 łyżki
- opcjonalnie posiekaną miętę
ROBIMY CIASTO:
- w ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem
- mąkę przesiej do misy i zetrzyj do niej masło
- do mąki i masła dodaj sól, jajka, kwaśną śmietanę i mleko z drożdżami, zagnieć ciasto
- gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut, aby urosło
A TERAZ FARSZ:
- ziemniaki zalej wodą, tak, by je przykryła, posól i gotuj do miękkości, odcedź
- do ziemniaków dodaj kaszę, przykryj, kasza powinna wchłonąć wodę
- do kaszy i ziemniaków dodaj jajka, pokruszony twaróg, kwaśną śmietanę i opcjonalnie miętę, wyrób farsz, doprawiając go solą i pieprzem wedle gustu
POŁĄCZ W CAŁOŚĆ:
- ciasto podziel na dwie części, obie części wałkuj na kształt prostokąta, wyłóż nimi blaszki keksówki, tak, abyś bokiem ciasta przykrył farsz
- na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz i przykryj bokiem bokiem ciasta, zlep
- gotowe pirogi posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min na środkowej półce w piekarniku.
U mnie w domu króluje wersja wytrawna, ta ze śmietaną i kwaśnym mlekiem. Dajcie koniecznie znać, czy poczuliście jak smakuje nasze Roztocze!