Bez kategorii

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczą!

Hej Kochani dziś przybywam do was z przepisem na pieczoną kaczkę z jabłkami i pomarańczą. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów jeżeli chodzi o pieczony drób. Wiem też że wiele osób ma problem jak piec kaczkę ile marynować jak długo jaka temperatura itp. mam nadzieję , że mój przepis ułatwi Wam przygotowanie kaczki i będziecie mogli zaskoczyć jej smakiem swoich najbliższych! Mam też nadzieje że już w lutym będzie nam dane spotkać się na live na moim kanale na YouTube i będę mógł Was zaprosić do mojego przydomowego studia kulinarnego , które powoli zaczynam już tworzyć i już nie mogę się doczekać pierwszego spotkania z Wami!

Składniki:

  • kaczka surowa świeża bez podrobów 1 szt około 2,30 kg
  • pomarańcze świeże 3 szt
  • jabłka świeże 3 szt
  • tymianek świeży 2 gałązki
  • tymianek mielony 1 łyżeczka
  • majeranek suszony 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżki
  • czosnek obrany ząbki 5 szt
  • olej 80 ml
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sos Teryaki 3 łyżki
  • papryka mielona wędzona 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • masło 0,10 kg
  • cząber suszony 1/2 łyżeczki
  • żurawina suszona 0,10 kg

Sposób wykonania :

  • kaczkę opłukać pod zimna woda i osuszyć ręcznikiem papierowym
  • do miseczki wrzucić czosnek, sól , wyciśnięty sok z 1 pomarańczy, sos sojowy, miód, sos Teryaki, paprykę wędzoną olej i zmiksować na gładka pastę i dodać do niej wszystkie suszone zioła
  • pozostałe pomarańcze i jabłka umyć i pokroić na ćwiartki . Do owoców dodać odrobinę pasty i wymieszać
  • Pozostałą pasta nasmarować dokładnie kaczkę w środku i na zewnątrz .
  • Do środka kaczki włożyć pokrojone owoce te które się nie zmieszczą ułożyć na kaczce , Gotową kaczkę włożyć na 24 godziny do lodówki
  • przed pieczeniem na kaczce ułożyć świeży tymianek i masło . Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni i piec kaczkę przez 30 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni ( należy tez ostudzić piekarnik ) przez około 2 godziny na najniższej półce w piekarniku polewając powstałym sosem. Jeżeli podczas pieczenia kaczka za bardzo się rumieni można przykryć folią aluminiową

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: