Bez kategorii

Dawne Czasy Fasolka po Bretońsku

Tak tak wiem , że już wielokrotnie przepraszałem za bark wpisów i moją nieobecność ale przez te całe zawirowania w gastro jakoś weny nie było ! Postanowiłem jednak się nie poddawać wracam pełen optymizmu, nadziej i z nową marką Weki food koniecznie zerknijcie na Facebook !Obiecuje że będę starał się bywać i pisać więcej. Na początek wracam do Was z zapomnianym smakiem a mianowicie Fasolka po bretońsku to potrawa , którą kiedyś można było spotkać w każdym barze , restauracji a teraz mało osiągalna! Oczywiście nie był bym sobą jak bym coś nie dodał od siebie swój przepis wzbogaciłem o bób i wędzoną słodką paprykę. Czekam na Wasze recenzję! Ps. muszę się Wam przyznać że kiedyś nie lubiłem fasoli pod żadną postacią a teraz uwielbiam!

Skłądniki:

  • Fasola Jaś 400 g
  • bób 500 g ( użyłem mrożonego)
  • cebula pokrojona w kostkę 150 g
  • czosnek posiekany w kostkę 2 ząbki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • kiełbasa wędzona dowolna 700 g pokrojona w pół plastry ( ja użyłem podwawelskiej )
  • boczek wędzony krojony w kostkę 400 g
  • koncentrat pomidorowy 250 g
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 4 szt.
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • papryka słodka wędzona 2 łyżki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • zasmażka do zagęszczenia ( jeżeli nie lubicie można nie zagęszczać)

Sposób wykonania

  • fasolę zalej wodą tak by przykrył i pozostaw na noc do namoczenia
  • namoczoną fasolę zalej świeżą wodą dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości
  • boczek podsmaż z cebulą , dodaj posiekany czosnek i kiełbasę przesmaż jeszcze chwilę i dodaj do ugotowanej fasoli ( dolej wody tak by dobrze było wszystko zakryte)
  • do gotującej się fasoli z kiełbasą dodaj bób ( jeżeli używasz mrożonego jeśli świeżego ugotuj wcześniej)
  • Gdy bob jest miękki dodaj koncentrat pomidorowy, wędzoną słodką paprykę, kminek i lubczyk
  • całość zagęść zasmażką i dopraw do smaku solą pieprzem i cukrem

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: