Dawne Czasy Fasolka po Bretońsku
Tak tak wiem , że już wielokrotnie przepraszałem za bark wpisów i moją nieobecność ale przez te całe zawirowania w gastro jakoś weny nie było ! Postanowiłem jednak się nie poddawać wracam pełen optymizmu, nadziej i z nową marką Weki food koniecznie zerknijcie na Facebook !Obiecuje że będę starał się bywać i pisać więcej. Na początek wracam do Was z zapomnianym smakiem a mianowicie Fasolka po bretońsku to potrawa , którą kiedyś można było spotkać w każdym barze , restauracji a teraz mało osiągalna! Oczywiście nie był bym sobą jak bym coś nie dodał od siebie swój przepis wzbogaciłem o bób i wędzoną słodką paprykę. Czekam na Wasze recenzję! Ps. muszę się Wam przyznać że kiedyś nie lubiłem fasoli pod żadną postacią a teraz uwielbiam!
Skłądniki:
- Fasola Jaś 400 g
- bób 500 g ( użyłem mrożonego)
- cebula pokrojona w kostkę 150 g
- czosnek posiekany w kostkę 2 ząbki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- kiełbasa wędzona dowolna 700 g pokrojona w pół plastry ( ja użyłem podwawelskiej )
- boczek wędzony krojony w kostkę 400 g
- koncentrat pomidorowy 250 g
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- kminek mielony 1 łyżeczka
- papryka słodka wędzona 2 łyżki
- sól do smaku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- zasmażka do zagęszczenia ( jeżeli nie lubicie można nie zagęszczać)
Sposób wykonania
- fasolę zalej wodą tak by przykrył i pozostaw na noc do namoczenia
- namoczoną fasolę zalej świeżą wodą dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości
- boczek podsmaż z cebulą , dodaj posiekany czosnek i kiełbasę przesmaż jeszcze chwilę i dodaj do ugotowanej fasoli ( dolej wody tak by dobrze było wszystko zakryte)
- do gotującej się fasoli z kiełbasą dodaj bób ( jeżeli używasz mrożonego jeśli świeżego ugotuj wcześniej)
- Gdy bob jest miękki dodaj koncentrat pomidorowy, wędzoną słodką paprykę, kminek i lubczyk
- całość zagęść zasmażką i dopraw do smaku solą pieprzem i cukrem