Tarta z Kurkami i Burakiem
Jesień się zbliża małymi krokami a wraz z nią w kuchni pojawiają się grzyby. Dziś mam dla Was przepis na tarte z kurkami i burakiem! Udało mi się w niej połączyć słodycz buraka i lekki gorzki smak z kurek, który jak dla mnie jest ich znakiem szczególnym! Uwielbiam potrawy z grzybami, które mają niesamowity aromat i smak! Dajcie koniecznie znać czy tarta przypadła Wam do gustu!
Tarta z kurkami i burakiem
Czas przygotowania około 60 minut
Poziom trudności łatwy
Potrzebny sprzęt: forma do tarty okrągła, wałek do ciasta, miski, rózga, łyżki, tarka do warzyw, nóż, deska do krojenia
Pasujące wino Gruszka
Składniki :
- Burak gotowany 3 szt średniej wielkości
- kurki świeże 200 g
- mąka pszenna 210 g
- masło 100 g + do smażenia
- cebula krojona w kostkę 3 łyżki
- śmietanka 30% 150 ml
- jajka 4 szt
- koperek posiekany 2 łyżki
- śmietana 18% 1/2 łyżki
- sól pieprz do smaku
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
- ser camembert 100 g
- czosnek posiekany 1 ząbek
Sposób wykonania
- do miski zetrzyj na dużych oczkach masło, dodaj przesianą mąkę, kwaśną śmietanę,jajko odrobinę soli , lubczyk suszony i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto schowaj na około 20 minut do lodówki
- cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone kurki i przesmaż około 3 minuty doprawiając do smaku solą, pieprzem i dodaj po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
- cisto wyjmij z lodówki i wyłóż nim wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia
- Buraki obierz i pokrój w plastry i ułóż na podpieczonym cieście tak by wyłożyć cały spód. Na buraki wyłóż podsmażone kurki.
- Do śmietanki 30% dodaj 3 jajka , po 1 łyżce posiekanego koperku i natki z pietruszki dobrze wymieszaj i wylej do formy z tartą tak by wypełnić po brzegi ciasta
- na wierzchu tarty ułóż pokrojony ser camembert i całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut