Kopytka z bobu z kurkami

Kopytka napewno wszystkim kojarzą się z kluską przygotowaną z ugotowanych zmielonych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej, bardzo często podawane były z bułka tartą smażoną na maśle! Ja jednak nie był bym sobą gdybym nie wymyślił wariacji na temat przepisu na kopytka, i tak o to powstały kopytka z bobu! Bób przecież po ugotowaniu i zmieleniu ma bardzo podobną konsystencję do ugotowanych ziemniaków i nadaje się idealnie do przygotowania kopytek! By wzbogacić ich smak postanowiłem podać je ze smażonymi kurkami i powiem nieskromnie wyszły mega! Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały !
Składniki
– bób 500 g
– Mąka pszenna 2 szklanki plus do podsypania
– sól do smaku
– cukier do smaku
– ser oscypek tarty 100 g (może być rolada ustrzycka )
– kurki świeże oczyszczone 150 g
-posiekany koperek 2 łyżki
– cebula pokrojona w kostkę 100 g
– masło do smażenia
-jajka 1 szt
Sposób wykonania
– Bób ugotuj w osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości , następnie odcedź i zmiel przez maszynkę na najmniejszych oczkach ( nie obieraj ze skórek)
– Do zmielonego bobu dodaj mąkę, jajko, starty ser, 1 łyżkę posiekanego koperku i zagnięć ciasto
– z gotowego ciasta formuj wałeczki i krój kopytka
– gotowe kopytka gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia
– cebulę zeszklić na maśle dodaj kurki i smaż około 3 minuty następnie dodaj koperek i odrobine zimnego masła dopraw salą i pieprzem do smaku
– ugotowane kopytka podawaj z kurkami
Myśle że tak przygotowane kopytka świetnie będą komponować się z winem Rose z Winiarni Zamojskiej!


