Piknikowa Karkówka pieczona w młodej kapuście!
Maj jeden z najpiękniejszych okresów w kuchni, pojawiają się pierwsze nowalijki a w śród nich młoda kapusta, a z nią smak duszonej kapusty z pomidorami i koperkiem! Maj to też czas grilla, który większości kojarzy się z karkówką, a co gdyby tak połączyć te dwie rzeczy? co z tego wyjdzie? Postanowiłem to sprawdzić i muszę Wam przyznać wyszło pycha! Jest to danie idealne na obiad jak i na piknik, bo przecież to jest ten czas wyjazdów na pikniki i spędzaniu czasu na łonie natury! Łapcie przepis i sami się przekonajcie czy mam racje i obowiązkowo dajcie znać jakie są wasze wrażenia!
Składniki :
- karkówka 10 plastrów po 0,15 kg
- sól do smaku
- musztarda 2 łyżki
- pieprz do smaku
- mąka pszenna 0,15 kg
- kapusta młoda 1,5 szt.
- cebula krojona w kostkę 0,20 kg
- czosnek 4 zabki pokrojone w kostkę
- przecier pomidorowy 0,50 kg
- olej do smażenia
- majeranek do smaku
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- koperek siekany 2 łyżki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- sól peklowa 1/2 łyżeczki
- cukier do smaku
Sposób wykonania:
- karkówkę zamarynuj w czosnku granulowanym, słodkiej papryce, soli peklowej , musztardzie, pieprzu i odstaw do lodówki na około 2 godziny
- kapustę poszatkuj na średniej grubości kawałki
- cebulę i czosnek zeszklij na oleju, następnie wrzuć kapustę i chwile przesmaż
- do kapusty dodaj przecier pomidorowy, majeranek, lubczyk i odrobinę wody chwile podduś doprawiajac do smaku sola, cukrem i pieprzem, zdejmij z ognia gdy kapusta będzie na wpół miękka i dodaj koperek
- karkówkę obtocz w mace i usmaż na rumiano z obu stron
- przekładaj w naczyniu do zapiekania najpierw karkówkę a potem kapustę tak by zakończyć kapusta, przykryj folia aluminiowa.
- Wstaw na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do temperaturt 140 stopni
Smacznego!!!!