Tarta z truskawkami i rabarbarem
Któż nie lubi ciasta kruchego z rabarbarem lub truskawkami? A kto nie lubi truskawek ze śmietaną i cukrem! Chyba każdy pamięta z dzieciństwa te smaki! A co gdyby połączyć to wszystko w jedno i zrobić ciasto kojarzące się z tymi wszystkimi smaki! Wziąłem to na warsztat i udało się powstała tarta z truskawkami, rabarbarem i kremem z mascarpone! Żona i dzieciaki mówią że pyszne! Łapcie przepis i zabierajcie się do pieczenia !
Składniki ciasto kruche :
- Masło lub margaryna 100 g
- Mąka pszenna 250 g
- Masło orzechowe 2 łyżki
- Kwaśna śmietana 2 łyżki
- Cukier puder 3 łyżki
- Jajko 1 szt
Składniki na krem i karmelizowane owoce
- Mascarpone 500 g
- Ubita śmietanka 30% 150 ml
- Czekolada biała 200 g rozpuszczona
- Truskawki 500 g
- Rabarbar 200 g
- Żelatyna 5 łyżeczek
- Cukier kryształ 4 łyżki
- Cukier puder 3 łyżki
- Cukier kokosowy 2 łyżeczki
Sposób wykonania spód do tarty
- Masło zetrzyj na tarce na dużych oczkach
- Do masła dodaj mąkę , cukier puder, jajko, masło orzechowe , kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto
- Gotowe ciasto schowaj na 20 minut do lodówki
- Schłodzonym ciastem wyłóż nasmarowaną i posypana bułka tartą formę do tarty i piecz w temperaturze 160 stopni do zrumienienia
- Gotowy upieczony spód wystudź
Sposób wykonania karmelizowane owoce
- Rabarbar obierz i pokrój w nieduże kawałki
- Połowę truskawek pokrój w cząstki
- Na patelnie wsyp cukier kryształ dodaj owoce i karmelizuj aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok następnie dodaj 2 łyżeczki żelatyny i mieszaj aż się rozpuści. Gotowe owoce wystudź
Sposób wykonania krem
- Do miski wrzuć mascarpone dodaj cukier puder, cukier kokosowy i dobrze wymieszaj
- Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę ubitą śmietankę 30% i delikatnie wymieszać
- Pod koniec dodaj 3 łyżeczki rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody i następnie wystudzonej żelatyny i zamieszaj
Sposób formowania
- Na gotowy spód wyłóż karmelizowane owoce ba nie wyłóż krem i wyrywaj
- Gotową tartę dekoruj pozostałymi truskawkami
Podsyłał wam też link do przepisu online!