Bez kategorii

Świąteczna zupa zwana Chrzanówką

Święta Wielkiej nocy coraz bliżej i powoli zaczyna się świąteczna krzątanina w kuchni. Najczęściej przygotowywanymi zupami na stół Wielkanocny są żurek i barszcz biały ja mam dla Was przepis na nieco inną zupę ale również mocno kojarzoną z Wielkanocą w szczególności w rejonie Beskidu Żywieckiego a mianowicie Chrzanówka czyli zupa chrzanowa na wędzące. Nic tak nie kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi jak smak wędzonych wędlin i świeżo tartego chrzanu, więc Chrzanówka to idealna potrawa łącząca te dwa smaki. Łapcie przepis i zaskoczcie swoich najbliższych nieco innym smakiem świątecznej zupy.

Składniki

  • żeberka wędzone 0,5 kg
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • czosnek świeży 3 ząbki
  • seler 1/2 szt.
  • sól do smaku
  • chrzan tarty ( może być ze słoika) 0,25 kg
  • majeranek suszony 2 łyżki
  • lubczyk suszony 1 łyżka
  • kwaśna śmietana 200 g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny 50 ml
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.

Sposób wykonania

  • warzywa obierz i opłucz i razem z wędzonymi żeberkami umieść w garnku i zalej wodą tak by przykryła ( tak by wyszło około 2 l wywaru)
  • do garnka dodaj 2 ząbki czosnku , liść laurowy , ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu wywar przez co najmniej 2 godziny
  • po upływie 2 godzin wywar przecedź warzywa możesz pokroić i dodać do zupy lub wykorzystaj na sałatkę jarzynową a z żeberek oddziel mięso od kości.
  • wywar doprowadź do wrzenia dodaj chrzan , starty ząbek czosnku , majeranek , lubczyk dopraw do smaku solą i pieprzem
  • śmietanę połącz z mąką wymieszaj następnie dodaj odrobinę gorącego wywaru, zahartuj i dodaj do zupy i zagotuj
  • gotową zupę dopraw do smaku i delikatnie dokwaś sokiem z cytryny
  • zupę podawaj z mięsem z żeberek, gotowanym jajkiem.

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Leave a Reply

%d bloggers like this: