Świąteczna zupa zwana Chrzanówką
Święta Wielkiej nocy coraz bliżej i powoli zaczyna się świąteczna krzątanina w kuchni. Najczęściej przygotowywanymi zupami na stół Wielkanocny są żurek i barszcz biały ja mam dla Was przepis na nieco inną zupę ale również mocno kojarzoną z Wielkanocą w szczególności w rejonie Beskidu Żywieckiego a mianowicie Chrzanówka czyli zupa chrzanowa na wędzące. Nic tak nie kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi jak smak wędzonych wędlin i świeżo tartego chrzanu, więc Chrzanówka to idealna potrawa łącząca te dwa smaki. Łapcie przepis i zaskoczcie swoich najbliższych nieco innym smakiem świątecznej zupy.
Składniki
- żeberka wędzone 0,5 kg
- marchewka 2 szt.
- pietruszka 1 szt.
- czosnek świeży 3 ząbki
- seler 1/2 szt.
- sól do smaku
- chrzan tarty ( może być ze słoika) 0,25 kg
- majeranek suszony 2 łyżki
- lubczyk suszony 1 łyżka
- kwaśna śmietana 200 g
- mąka pszenna 2 łyżki
- pieprz do smaku
- sok z cytryny 50 ml
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 3 szt.
Sposób wykonania
- warzywa obierz i opłucz i razem z wędzonymi żeberkami umieść w garnku i zalej wodą tak by przykryła ( tak by wyszło około 2 l wywaru)
- do garnka dodaj 2 ząbki czosnku , liść laurowy , ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu wywar przez co najmniej 2 godziny
- po upływie 2 godzin wywar przecedź warzywa możesz pokroić i dodać do zupy lub wykorzystaj na sałatkę jarzynową a z żeberek oddziel mięso od kości.
- wywar doprowadź do wrzenia dodaj chrzan , starty ząbek czosnku , majeranek , lubczyk dopraw do smaku solą i pieprzem
- śmietanę połącz z mąką wymieszaj następnie dodaj odrobinę gorącego wywaru, zahartuj i dodaj do zupy i zagotuj
- gotową zupę dopraw do smaku i delikatnie dokwaś sokiem z cytryny
- zupę podawaj z mięsem z żeberek, gotowanym jajkiem.