Bez kategorii

Kopytka z bobu z kurkami

Kopytka napewno wszystkim kojarzą się z kluską przygotowaną z ugotowanych zmielonych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej, bardzo często podawane były z bułka tartą smażoną na maśle! Ja jednak nie był bym sobą gdybym nie wymyślił wariacji na temat przepisu na kopytka, i tak o to powstały kopytka z bobu! Bób przecież po ugotowaniu i zmieleniu ma bardzo podobną konsystencję do ugotowanych ziemniaków i nadaje się idealnie do przygotowania kopytek! By wzbogacić ich smak postanowiłem podać je ze smażonymi kurkami i powiem nieskromnie wyszły mega! Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowały !

Składniki

– bób 500 g

– Mąka pszenna 2 szklanki plus do podsypania

– sól do smaku

– cukier do smaku

– ser oscypek tarty 100 g (może być rolada ustrzycka )

– kurki świeże oczyszczone 150 g

-posiekany koperek 2 łyżki

– cebula pokrojona w kostkę 100 g

– masło do smażenia

-jajka 1 szt

Sposób wykonania

– Bób ugotuj w osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości , następnie odcedź i zmiel przez maszynkę na najmniejszych oczkach ( nie obieraj ze skórek)

– Do zmielonego bobu dodaj mąkę, jajko, starty ser, 1 łyżkę posiekanego koperku i zagnięć ciasto

– z gotowego ciasta formuj wałeczki i krój kopytka

– gotowe kopytka gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia

– cebulę zeszklić na maśle dodaj kurki i smaż około 3 minuty następnie dodaj koperek i odrobine zimnego masła dopraw salą i pieprzem do smaku

– ugotowane kopytka podawaj z kurkami

Myśle że tak przygotowane kopytka świetnie będą komponować się z winem Rose z Winiarni Zamojskiej!

Pasjonat kuchni polskiej od 14 lat pracuje w kuchni. Od 10 lat na stanowisku Szefa kuchni.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: